Novi Zeland uvodi porez na krave i ovce zbog emisije gasova

Novi Zeland je predstavio plan za oporezivanje emisije gasova ovaca i goveda s ciljem da se uhvati u koštac sa jednim od najvećih izvora gasova s efektom staklene bašte u toj zemlji.

Novi Zeland bi tako postao prva država koja naplaćuje porez farmerima na emisiju metana od stoke koju gaje, izvještava britanski javni servis Bi-Bi-Si.

U toj zemlji, s populacijom nešto većom od pet miliona ljudi, gaji se oko 10 miliona goveda i 26 miliona ovaca. Skoro polovina od ukupnih emisija gasova s efektom staklene bašte, uglavnom metana, potiče na Novom Zelandu iz poljoprivrede.

Emisije tzv. “staklenih gasova” iz poljoprivredne ranije nisu bile uključene u šemu trgovine emisijama u toj zemlji, zbog čega su oni koji to kritikuju apelovali na vladu da učini više kako bi se zaustavilo globalno zagrijavanje.

Prema prijedlogu, stočari će morati da plaćaju emisije gasova sa njihovih farmi od 2025. godine.

Plan takođe uključuje podsticaje za farmere koji smanjuju emisije putem aditiva za stočnu hranu, dok bi sadnja drveća na farmama mogla da se iskoristi za neutralisanje emisija.

Novac prikupljen od tog poreza biće uložen u istraživanje, razvoj i savjetodavne usluge za poljoprivrednike, saopštilo je Ministarstvo za životnu sredinu.

Ministar finansija Novog Zelanda je prošlog mjeseca objavio da je planirano 2,9 milijardi novozelandskih dolara (1,9 milijardi američkih dolara) za program borbe protiv klimatskih promjena, koji će se finansirati iz sistema trgovine emisijama koji će oporezovati zagađivače.

Prethodni članakPredstavljena biografija Mome Kapora
Naredni članakTeatar fest „Petar Kočić“ i m:tel – prijateljstvo koje traje 24 godine