„Nezavisni mediji i sloboda izražavanja su ključ demokratskog društva“ Lideri u Briselu deklaracijom poručili da je budućnost Zapadnog Balkana u EU

Lideri EU potvrdili su potpunu i nedvosmislenu posvećenost perspektivi članstva zapadnog Balkana u Uniji i pozvali na ubrzanje procesa pristupanja, navodi se u deklaraciji objavljenoj nakon Samita EU – zapadni Balkan.

U deklaraciji se navodi da taj proces treba da bude zasnovan na kredibilnim reformama, poštenim i rigoroznim uslovima, kao i principu vlastitih zasluga.

Osim toga, u deklaraciji je ukazano na značaj održivih i nepovratnih reformskih dostignuća u oblasti vladavine prava, funkcionisanja demokratskih institucija, ekonomije i reforme javne uprave.

-EU naglašava potrebu za stalnim naporima u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i ojačanom podrškom dobrom upravljanju, ljudskim pravima, rodnoj ravnopravnosti i pravima pripadnika manjina – piše u deklaraciji.

Lideri EU su ukazali da “kredibilitet ovih obaveza zavisi od smislenog provođenja neophodnih reformi i postizanja dobrih rezultata u kombinaciji sa jasnom i dosljednom komunikacijom sa javnošću u interesu svojih naroda”.

Ojačano građansko društvo i nezavisni i pluralistički mediji su, uz potpuno poštovanje slobode izražavanja, ključne komponente svakog demokratskog sistema – navodi se u deklaraciji.

EU je pozdravila napredak koji su zemlje zapadnog Balkana postigle na svom putu ka EU od Samita održanog u Tirani, te njihovu ponovljenu posvećenost davanju prvenstva demokratiji, osnovnim pravima i vrijednostima i vladavini prava.

Budućnost Zapadnog Balkana je u našoj uniji – napominje se u dokumentu i dodaje da bi zajedničko regionalno tržište zapadnog Balkana trebalo da posluži kao odskočna daska za integraciju.

EU će, kako je navedeno, nastaviti da podržava partnere sa zapadnog Balkana u borbi protiv negativnih efekata na njihove ekonomije i društva, posebno kroz paket energetske podrške vrijedan milijardu evra u bespovratnim sredstvima koja mogu donijeti 2,5 milijardi evra investicija.

U dokumentu se ukazuje na sve složenije geostrateško okruženje, u kojem dominiraju ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini i kriza na Bliskom istoku, što “nastavlja da ugrožava evropski i svjetski mir i bezbjednost”.

EU pozdravlja sporazume na visokom nivou u vezi sa uspostavljanjem saobraćajnog koridora zapadni Balkan – istočni Mediteran i napominje da će podržati modernizaciju regionalne željezničke mreže kao i regionalne zelene agende.

Prethodni članakSkandal u Japanu: Četiri ministra dala ostavku
Naredni članakKosovo ostaje dio Srbije“ Brnabićeva reagovala na Briselsku deklaraciju, evo šta je napisala