Kosovo ostaje dio Srbije“ Brnabićeva reagovala na Briselsku deklaraciju, evo šta je napisala

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić uložila je rezervaciju na deklaraciju Evropske unije, štiteći interese Republike Srbije, saznaje “Blic” u Vladi Srbije.

Jasne crvene linije Srbije su nepriznavanje Kosova i Metohije i neprihvatanje Kosova i Metohije kao člana Ujedinjenih nacija, kao i člana u sistemu organizacija i agencija Ujedinjenih nacija.

Republika Srbija je u rezervaciji jasno stavila do znanja da Kosovo i Metohija ostaje integralni deo Republike Srbije u skladu sa Rezolucijom 1244 Ujedinjenih nacija.

„Republika Srbija, posvećena procesu evropske integracije i pregovorima, generalno se, sa rezervama, usklađuje sa Deklaracijom „Samit EU-Zapadni Balkan, Brisel 13. decembar 2023.“ kao političkom izjavom i pravno neobavezujućim dokumentom. “Dogovor o putu ka normalizaciji i njegov prilog o implementaciji,” kako je navedeno u ovoj Deklaraciji, smatra se prihvatljivim samo u kontekstu koji se ne odnosi na bilo kakvo de fakto ili de jure priznavanje tzv. “Kosova”. Republika Srbija naglašava da usklađivanje nikako ne znači priznavanje članstva tzv. “Kosova” u UN, sistemu organizacija i agencija UN, niti takozvanog teritorijalnog integriteta tzv. “Kosova”. Gore pomenuti dokument ne predstavlja pravno obavezujući ugovor po međunarodnom pravu. Dalje, usklađivanje sa ovom Deklaracijom ne utiče ni na činjenicu da Kosovo i Metohija ostaje integralni dio teritorije Republike Srbije pod međunarodnom upravom u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine”.

Šta sadrži Briselska deklaracija?

Na samitu lidera EU i Zapadnog Balkana, na kojem Srbiju predstavlja premijerka Ana Brnabić objavljena je “Briselska deklaracija”.

Evropska unija poziva na ubrzanje procesa pristupanja Zapadnog Balkana tom bloku i traži od Beograda i Prištine brz napredak u normalizaciji odnosa i da u potpunosti, bez daljih odlaganja ili preduslova, primene postignute sporazume, uključujući sporazum o putu ka normalizaciji odnosa i njegov implementacioni aneks, navodi se u objavljenoj deklaraciji

Prethodni članak„Nezavisni mediji i sloboda izražavanja su ključ demokratskog društva“ Lideri u Briselu deklaracijom poručili da je budućnost Zapadnog Balkana u EU
Naredni članakPala stopa Euribora, pogledajte šta stručnjaci dalje očekuju