Nešić pozvao Tužilaštvo da otvori istragu protiv Šmita; Njemački diplomata boravi u BiH na osnovu diplomatske note

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić rekao je danas da je Kristijan Šmit njemački građanin koji na prostoru BiH boravi na osnovu diplomatske note Ambasade Njemačke u BiH, a ne na osnovu rezolucije Savjeta bezbjednosti UN, što ukazuje da nije legitiman.

– Boravak Šmita u BiH je najavila njemačka Ambasada, što govori da je on predstavnik Njemačke, a ne UN-a i da je nelegitiman i da se lažno predstavlja – rekao je Nešić na konferenciji za novinare u Sarajevu na kojoj je predstavio informacije bezbjednosnih agencija o boravku Šmita u BiH.

Podsjetio je na proceduru imenovanja visokog predstavnika u BiH, navodeći da ta procedura u slučaju Šmita nije ispoštovana i da on nema legitimitet.

Nešić je istakao da Šmit sam sebe naziva visokim predstavnikom, nelegitimno se predstavljajući, jer je samo diplomata Njemačke u BiH.

– Zašto mu je odobren boravak u prostorijama OHR-a, međunarodne organizacije sa diplomatskim statusom u BiH, i zašto koristi njene resurse, je pitanje za njih, a ne za domaće organe vlasti – rekao je Nešić.

On je istakao da želi poštovanje pravila i vladavinu prava, pozvavši Njemačku da ne sramoti sebe i ne ponižava BiH, te da povuče diplomatu koji nema mandat.

Pozvao je Tužilaštvo BiH da o svemu što je danas iznio povede istragu i obavijesti javnost o rezultatima.

– Pozivam Tužilaštvo da poštuje institucije, kada već postupa po naredbi nelegitimnog Šmita. Јa sam spreman da se na njihov poziv odazovem i predočim sve dokaze – rekao je Nešić.

Nešić je rekao da Šmita ne obezbjeđuje Direkcija za koordinaciju policijskih tijela niti mu pruža policijsku pratnju, a prema pravilima, ako se radi o viskom predstavniku, trebalo bi da bude prisutna na području gdje se on nalazi.

Nešić je istakao da je od Granične policije BiH dobio odgovor da je Šmit lani unio tri “duge cijevi” u BiH, na šta nema pravo prema važećim zakonima koji se odnose na oružje, kao i da je to oružje naknadno vraćeno u Njemačku.

Prethodni članakBilećko jezero – neiskorišteni turistički biser
Naredni članakVišković se sastao sa Novakom i predstavnicima Gasproma i Zarubežnjefta