NERADNA NEDELJA U MOSTARU: Salem Marić – Može se tražiti odobrenje da se radi

Vijećnici Gradskoga vijeća Mostar usvojili su u utorak Odluku o zabrani rada pravnih i fizičkih osoba iz oblasti trgovine nedjeljom, praznicima i neradnim danima i Odluku o davanju saglasnosti za utvrđivanju opredijeljenosti za uspostavljanje Javno-privatnog partnerstva (JPP).

U Odluci o zabrani rada pravnih i fizičkih osoba iz oblasti trgovinenedjeljom stoji, da pravne i fizičke osobe iz oblasti trgovine mogu kao dan odmora odrediti i neki drugi dan.

– Pošto je Mostar turistički grad data je mogućnost tržnim centrima i drugim srodnim djelatnostima da rade nedjeljom ali uz odobrenje nadležnog odjela Gradske uprave te da za dan odmora odrede neki drugi dan u sedmici i to jasno istaknu na objektu – kazao je predsjedavajući Gradskoga vijeća Salem Marić na konferenciji za novinare u Mostaru.

Mostarski vijećnici usvojili su i Odluku o pristupanju i nastavku rada na javno privatnom partnerstvu između grada Mostara, odnosno deponije Uborak s potencijalnom pravnom osobom, tj. investitorom.

Po riječima Salema Marića, bit odluke o pristupanju i nastavku rada Javno-privatnog partnerstva (JPP) između Grada Mostara, odnosno deponije Uborak  i eventualnog investitora jest da se ide u proceduru kako ne bi došlo do problema u realizaciji plana prilagođavanja za deponiju Uborak.

– S tim u vezi Gradsko vijeće je donijelo Zaključak kojim je precizirano da se gradska deponija mora zatvoriti u roku od pet godina ali da taj rok za zatvaranje teče od dana dobivanja okolišne dozvole – kazao je Marić.

Kako je pojasnio, sada je do Udruženja ‘Jer nas se tiče’ da povuku svoju tužbu ili da se čeka presuda nadležnog suda, ali onda tek tada počinje teći rok za zatvaranje deponije.

– U Odluci smo donijeli i važan amandman u kojem stoji da će konačnu odluku o Javno – privatnom partnerstvu Deponije i eventualno privatne osobe donijeti Gradsko vijeće Grada Mostara – naveo je Marić.

Vijećnici će, prema predloženom dnevnom redu, raspravljati o pogodnostima za investiranje na području Grada Mostara za investicije iz oblasti prerađivačke industrije te o povlaštenim uvjetima gradnje i pogodnostima obavljanja djelatnosti u ruralnim područjima Grada Mostara.

Po riječima predsjedavajućeg Vijeća, cilj im je usvojiti te odluke prije Međunarodnog sajma privrede u Mostaru kako bi potencijalnim investitorima znali reći šta je to Mostar spreman osloboditi ili refundirati od njihovih obaveza kojima podliježu pri ulaganju.

Mostar je, naime, jedna od rijetkih jedinica lokalne samouprave koji nema takve odluke.

 

 

Prethodni članakZatvoreni bazen očekuje prve kupače – Objekat na ponos sadašnjim i budućim generacijama
Naredni članakDELEGACIJA VLADE HNK NA MEĐUNARODNOM MEDITERANSKOM SAJMU TURIZMA U TEL AVIVU