DELEGACIJA VLADE HNK NA MEĐUNARODNOM MEDITERANSKOM SAJMU TURIZMA U TEL AVIVU

Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona dr. sc. Nevenko Herceg, zajedno sa saradnicima iz HNK i kolegama iz susjednog Zapadno-hercegovačkog i Hercegbosanskog kantona te Turističkoga klastera Hercegovine, prisustvovali su svečanosti otvaranja dvodnevnog 28. Međunarodnog mediteranskog sajma turizma ”IMTM 2022.” koji se održava u Tel Avivu, u Izraelu.

Na otvaranju ovogodišnjega sajamskog izdanja koji je okupio značajan broj izlagača i učesnika iz cijeloga svijeta, sudjelovao je i izraelski predsjednik Yitzah Herzog, potom izraelski ministar turizma Yoel Razvozov te brojni premijeri, ministri i drugi visoki dužnosnici iz Evrope i svijeta.

”Turizam je našom strateškom privrednom granom, a zbog COVID krize, tako i ukupnih aktualnih sigurnosnih i drugih globalnih izazova, prije svega ratnih zbivanja u Ukrajini, trpi snažne posljedice. U nastojanju zaštite, oporavka i još većega snaženja, ali i jačanja međunarodne vidljivosti našega turističkog sektora, u saradnji s Turističkim klasterom Hercegovine, odlučili smo snažno se predstaviti na ovom iznimno značajnom Sajmu turizma u Izraelu koji je globalno prepoznat. Prezentiranjem domaće turističke ponude na zajedničkomu sajamskom štandu, ali i kroz prateće konferencije, brojne službene i neslužbene konferencije i susrete, na dinamičan i učinkovit način promovišemo brojne turističke sadržaje i mogućnosti i HNK i Hercegovine uopće, s naglaskom na naša prirodna, baštinska, graditeljska i sva druga bogatstva za koja strani turisti pokazuju iznimno zanimanje. Cilj nam je privlačenje kako izraelskih gostiju, tako i inozemnih turističkih agencija koje su sada okupljene u Tel Avivu, kako bi u svoje ponude uključile putovanja na naše prostore”, kazao je premijer Herceg koji je, na hercegovačkomu štandu, lično ugostio izraelskoga ministra turizma Razvozova, hrvatsku ambasadoricu  u Izraelu Veselu Mrđen Kovač, kao i mnoštvo okupljenih novinara, s kojima je razgovarao o mogućnostima saradnje i daljnje promocije naše turističke ponude. Poručio je kako samo sinergijom i odgovornošću svih dionika u turizmu možemo graditi i izgraditi valjane turističke proizvode i razvijati održivi turizam.

Upravo će ta poruka premijera Hercega o prednostima i potencijalima povezivanja, posebno onoga regionalnog, biti okosnicom velike konferencije o turizmu koju Vlada HNK, Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske i Turistički klaster Hercegovine organiziraju sljedeće sedmice, 6. aprila, u sklopu Mostarskoga ekonomskog foruma i Mostarskoga sajma privrede 2022.

Prethodni članakNERADNA NEDELJA U MOSTARU: Salem Marić – Može se tražiti odobrenje da se radi
Naredni članakAERODROM MOSTAR: Kreću letovi za više destinacija