Nema odmaranja! Kordić ukinuo kolektivni godišnji odmor Gradskoj upravi

Zaposlenici Gradske uprave Grada Mostara neće, kako su to navikli u eri Ljube Bešlića, na kolektivni godišnji odmor.

Naime, vijećnik u Gradskom vijeću Mostara Marko Novak “pohvalio” se na svom Facebook profilu kako je gradonačelnik Mario Kordić izmijenio praksu da Gradska uprava ima praktički gotovo jednomjesečni “ferragosto”.

Kako je objavio Večernji list, sada je uređeno da će službenici i namještenici Gradske uprave Grada Mostara koristiti prvi dio godišnjeg odmora za 2021. godinu u razdoblju od 1. jula do kraja avgusta u trajanju od najmanje 15 radnih dana.

Pri tome se u prvih 15 radnih dana prvog dijela godišnjeg odmora za 2021. godinu neće uračunati dani plaćenog dopusta za zadovoljavanje vjerskih i tradicijskih potreba zaposlenicima koji su se na početku godine izjasnili za korištenje plaćenog dopusta za navedenu namjenu.

Drugi dio godišnjeg odmora službenici i namještenici koristit će u dogovoru s neposrednim rukovoditeljem do 30. 6. 2022. godine.

Postoje i izuzetci od ovoga pravila, a to je Profesionalna vatrogasna jedinica budući da je upravo u ljetnom razdoblju i najveći broj intervencija gasitelja te se godišnji odmor mora prilagoditi toj činjenici.

”Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice godišnji odmor za 2021. godinu koristit će po posebnom rasporedu koji će utvrditi šef Profesionalne vatrogasne jedinice”, navodi se u ovoj odluci.

S kolektivnim godišnjim odmorom, što je sistem koji je poznat u Italiji kao ferragosto, Mostar je bio jedinstven u Bosni i Hercegovini. Naime, nijedna druga jedinica lokalne uprave, bilo da je u pitanju opština ili grad, nije imala ovako uređen sistem godišnjih odmora za svoje zaposlenike ili pak angažovane državne službenike.

Prošle godine zaposlenici i službenici posljednji su put, barem kada je u pitanju mandat gradonačelnika Kordića, koji je preuzeo ove godine, imali kolektivni godišnji odmor od 20. jula do 14. avgusta. U takvome sistemu rada Grad Mostar organizovao je dežurstva, no gotovo mjesec dana građani nisu mogli u potpunosti dobiti odgovarajuću uslugu.