“Ne komentarišem Dodika” Čović o savjetima lidera SNSD-a

Lider HDZ BiH, Dragan Čović komentarisao je danas da li mu smeta to što njegov koalicioni partner, lider SNSD, Milorad Dodik, predlaže šta bi to Hrvati u BiH, u političkom smislu, trebali da rade.

U intervjuu za hrvatski Nacional Dodik je, između ostalog, preporučio kako bi za Hrvate najbolje bilo da se formira tzv. Herceg-Bosna.

– Nema mi šta smetati, to je dio politike, nadmudrivanja političkih aktera. Mi trebamo biti, a mislim da jesmo dovoljno odgovorni u smislu toga da ne upadamo više u takve zamke, zato i ne komentarišem ovo uopšte. Mi ćemo opet sjesti zajedno, ja mislim 22. novembra, okupićemo se svi da napravimo jedan iskorak, ovih pet zakona dogovoriti koji su nam potrebni, da stvorimo jednu pravnu sigurnost u BiH, tako da bavićemo se tim. A za to šta je potrebno Hrvatima postoji i HDZ i HNS, legitimni predstavnici Hrvata, koji će znati zaštititi svoje interese, ali u našoj domovini Bosni i Hercegovini, ne znam kome smeta kada ja kažem, mojoj domovini BiH, ima očito ljudi koji razmišljaju malo drugačije – izjavio je lider HDZ-a.

Najavio je i kako će lideri političkih stranaka koji participiraju u vlasti do kraja mjeseca imati razgovore o izmjenama Izbornog zakona.

– Čekali smo da završimo sve druge zakone, to sam više puta govorio, o sudovima, sukobu interesa, sprječavanju pranja novca. Ostala su dva osjetljiva zakona, za nas posebno važan to je taj Izborni zakon, ostavili smo šest mjeseci, naravno da je tu legitimno predstavljanje i to ćemo javno pričati – rekao je Čović.

Lider HDZ BiH istakao je da su “naše kolege razgovarale s predstavnicima OHR”, te da je on, prije dva-tri dana, razgovarao s ambasadorom SAD.

– Intenzivno se ovih dana pripreme vode. Mi ćemo kroz radna tijela koja se tiču Izbornog zakona vrlo brzo sjesti za sto i iznijeti svoje prijedloge. Druge dvije strane će iznijeti svoje. Za nas je prioritet u izmjeni Izbornog zakona legitimno predstavljanje. Prioritet svih prioriteta. Predsjedništvo, domovi naroda, naravno ima i drugih stvari koje treba promijeniti u Izbornom zakonu i o tome ćemo voditi računa, o ovim tehničkim, integritetu izbornog procesa, ali šta će biti značajnije za integritet od legitimnog predstavljanja. Ako neko obmanjuje javnost i predstavlja jedan konstitutivni narod, pa to je najveća ugroženost integriteta izbornog procesa – zaključio je Čović, piše N1.

Prethodni članakKošarac: Poljoprivreda može da bude top-sektor u BiH
Naredni članakCoca-Cola potvrdila da je jedno trovanje u Hrvatskoj povezano s njihovim pićem