Košarac: Poljoprivreda može da bude top-sektor u BiH

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je danas na Јahorini da poljoprivreda može da bude top-sektor u BiH, ali da prethodno treba dostići evropske standarde i pojačati regionalnu saradnju u ovoj oblasti.

Košarac je u pauzi godišnjeg radnog sastanka ministara, odnosno šefova delegacija nadležnih za poljoprivredu i ruralni razvoj u Јugoistočnoj Evropi rekao je novinarima da je ovo dobra prilika da se razgovara o različitim aspektima regionalne saradnje kako bi se ubrzao proces integracije u EU.

Prema njegovim riječima, putem linka učesnici skupa direktno su informisani iz Evropske komisije u Briselu o zajedničkom kretanju i izazovima u oblasti poljoprivrede u EU, kao i na zapadnom Balkanu.

– Mi u BiH procjenjujemo da poljoprivreda može da bude top-sektor. Izuzetno cijenimo napore entitetskih vlada i nadležnih struktura i, s obzirom na to da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara ima koordinišuću ulogu, želimo da obezbijedimo potpupni poljoprivredni suverenitet Republike Srpske i Federacije BiH – naglasio je Košarac.

On je istakao da je neophodno dostizanje i primjena evropskih standarda u poljoprivrednom sektoru u cijelom regionu, posebno sa aspekta jasnog političkog opredjeljenja u BiH da je članstvo u EU i dalje prisutno, značajno i važno, pri čemu je potrebno relaksirati i određene nesuglasice koje su posljedica nekih pritisaka iz EU.

Košarac je rekao da je osnovno pitanje kako koristiti fondove EU za razvoj poljoprivrede, o čemu će uskoro biti riječi na sastanku sa entitetskim vladama i resornim ministarstvima.

On je podsjetio na značaj donošenja Zakona o vinu BiH i najavio donošenje strategije poljoprivrednog i ruralnog razvoja, u kontekstu kandidatskog statusa BiH.

Prema njegovim riječima, regionalna saradanja na ovom planu je veoma bitna i on je kao ministar apsolutno podržava.

Košarac je rekao da zagovara ozbiljnu adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, s obzirom na to da su domaći poljoprivredni proizvođači u nepovoljnom odnosu na kolege iz EU.

– Domaća poljoprivredna proizvodnja mora biti zaštićena od prekomjernog uvoza poljoprivrednih proizvoda sa evropskog tržišta – poručio je Košarac.

On je ponovio da podržava i Berlinski proces, kao i “Otvoreni Balkan”, koji je već dao rezultate.

Košarac je istakao da nije u redu nikakvo političko uslovljavanje određenih zemalja EU prema političkim procesima u BiH, jer to usporava njen evropski put, te najavio da će o tome danas govoriti na nekim od bilateralnih sastanaka.

– Osim tržišta Efte i Cefte, te Turske, BiH treba da otvori i nastup na trećim tržištima, kao što je to Srbija već ispregovarala sa Kinom. To i Republici Srpskoj i Federaciji BiH može donijeti mnogo koristi, nova radna mjesta – naveo je Košarac.

On smatra da je i saradnja sa zemljama BRIKS-a, kao i Sjevernoazijskom unijom veoma potrebna i perspektivna, što treba riješiti međusobnim sporazumima o slobodnoj trgovini, kao i mobilizacijom svih relevantnih kapaciteta u BiH.

Na Јahorini je jutros počeo godišnji radni sastanak ministara, odnosno šefova delegacija nadležnih za poljoprivredu i ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi, čiji je domaćin Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara i Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore preuzelo je predsjedavanje Skupštinom Stalne grupe za narednu godinu.

Na sastanku učestvuju delegacije Republike Srpske, Federacije BiH, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Moldavije, Bugarske, Hrvatske, Albanije, Njemačke, Gruzije, Češke, Francuske, te predstavnici Evropske komisije i drugih međunarodnih organizacija.

Prethodni članakLaketa: Šmit nije visoki predstavnik; GP prešao kao diplomata Njemačke
Naredni članak“Ne komentarišem Dodika” Čović o savjetima lidera SNSD-a