Navršava se 19 godina od ubistva Zorana Ðinđića

Danas se navršava 19 godina od ubistva Zorana Ðinđića, prvog demokratski izabranog premijera u Srbiji i predsjednika Demokratske stranke.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministri položili su jutros vijenac na mjestu na kom je prije 19 godina izvršen atentat na tadašnjeg premijera Zorana Ðinđića.

Brnabić je sa članovima svog kabineta, vijenac položila na spomen ploču u dvorištu Vlade Srbije gdje je ubijen Đinđić.

Sa predsjednicom Vlade, vijenac su postavili ministri Siniša Mali, Vanja Udovičić, Darija Kisić Tepavčević, Nebojša Stefanović, Marija Obradović, Maja Popović, Gordana Čomić, Jadranka Joksimović, Nenad Popović, Ratko Dmitrović i Branko Ružić.

Delegacija Demokratske stranke takođe je položila danas vijenac i cvijeće na Đinđićev grob, povodom 19 godina od njegovog ubistva.

DS je takođe saopštila da nije i neće odustati od borbe za dostojanstven život u Srbiji, koju, kako navodi ta stranka, želi da učini “dobrim mestom za život”.

“Naše društvo nalazi se u sveopštoj krizi. Iscrpljeno je lošim upravljanjem pandemijom i oslabljeno brojnim smrtnim ishodima koji su mogli biti izbegnuti. Uzdrmano je krizom privrede, u kojoj cene rastu, plate ostaju iste, a zalihe sardina, graška i goriva postaju tema broj jedan”, ocjenjuje DS.

Ðinđića je 12. marta 2003. godine iz snajpera ubio pripadnik Jedinice za specijalne operacije (JSO) Zvezdan Jovanović.

Za Ðinđićevo ubistvo na po 40 godina zatvora osuđeni su Milorad Ulemek Legija i Jovanović kao i desetorica saučesnika, dok su vođe “zemunskog klana” Dušan Spasojević i Mile Luković ubijeni u policijskoj akciji prilikom hapšenja.

Ðinđić je sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu uz prisustvo više od 70 stranih državnih delegacija, dok je u pogrebnoj povorci bilo više stotina hiljada građana.

Prethodni članakDodik sa Erdoanom: Konkretna pomoć za poljoprivredni sektor u Srpskoj i FBiH
Naredni članakVučić: Imamo vojsku, ne treba nam NATO