Dodik sa Erdoanom: Konkretna pomoć za poljoprivredni sektor u Srpskoj i FBiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se danas sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoanom na Diplomatskom forumu u Antaliji.

Јedna od tema razgovora bila je mogućnost da Turska plasira neophode količina mineralnih đubriva na tržište BiH, koje su potrebne za poljoprivrednu proizvodnju ovoj godini.

Na temelju dobrih odnosa srpskog člana Predsjedništva i predsjednika Turske, usaglašena je konkretna pomoć za poljoprivredni sektor u Republici Srpskoj i FBiH.

“Dogovorili smo da Turska odobri BiH 50.000 tona mineralnog đubriva, koji su potrebni poljoprivrednim proizvođačima u BiH, budući da su suočeni sa nestašicom mineralnog đubriva i visokim cijenama na tržištu”, rekao je Dodik, prenosi RTRS.

On je naveo da će ova pomoć doprinijeti ublažavanju eventualnih negativnih posljedica kada su u pitanju prinosi svih poljoprivrednih kultura i njihov kvalitet.

Dodik je izrazio zahvalnost turskom predsjedniku na razumijevanju i obećanoj pomoći za agrarni sektor, poručivši da je time još jednom potvrđen prijateljski odnos Turske prema svim građanima u BiH.

Dodik sa Erdoanom o izgradnju auto-puta Beograd – Sarajevo

Srpski član Presjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je danas sa turskim predsjednikom Tajipom Redžepom Erdoanom o izgradnji auto-puta Beograd – Sarajevo za koji treba da se dogovore detalji finansijskog aranžmana, koji se tiče BiH, kako bi počele aktivnosti na izgradnji.

Dodik je rekao da je sa Erdoanom danas pričao o najaktuelnijim pitanjima, a jedno od njih je i izgradnja auto-puta Beograd – Sarajevo koji najvećim dijelom, kada je riječ o BiH, prolazi kroz Republiku Srpsku, prenosi RTRS.

“Mi smo u očekivanju stabilne finansijske ponude turskog partnera, za šta nas uvjeravaju da sada to postoji i ostaje da dogovaramo detalje tog finansijskog arnažmana kako bismo otpočeli aktivnosti na izgradnji tog dijela auto-puta. Nama je najvažnije od Rače prema Brčkom”, rekao je Dodik.

Dodik je ukazao na problem dogovora sa vlastima distrikta oko trase, te da to još nije dogovoreno.

“Republika Srpska pristaje da dio koji ide prema njoj nakon odvajanja za Federaciju BiH sama finansira, a dio koji ide do raskršća odakle se odvaja za FBiH, kroz distrikt, finansiraju vlasti Brčkog, FBiH i Srpske. Tu ima problema”, rekao je Dodik.

On je podsjetio i na put od Višegrada prema Istočnom Sarajevu, kao i da Republika Srpska namjerava da razvija projekat od Višegrada, preko Rudog, Foče do Trebinja.

“Ostaje da vidimo kakav je taj finansijski aranžman, veoma su nestabilne okolnosti za stvaranje tih aranžmana, svi smo toga svjesni, ali nastavićemo da radimo”, dodao je Dodik.

On je napomenuo da je ranije ponuda finansijskog okvira povučena, ali vjeruje da će se ići dalje.

“Predsjedik Erdoan je rekao da stoji iza toga projekta, mi smatramo da treba nastaviti dalje”, istakao je Dodik.

On je zahvalio turskom predsjedniku za organizovani sastanak.

“Priredio je malu ceremnoiju povodom mog rođendana, bila je tu torta”, rekao je Dodik.

Sastanku je prisustvao i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Prethodni članakŠirom Ukrajine odzvanjaju sirene, najavljeno otvaranje humanitarnih koridora
Naredni članakNavršava se 19 godina od ubistva Zorana Ðinđića