Nastava se vraća na Viber, Školarac prestaje s radom!

Dogodilo se ono čega su se roditelji najviše plašili, nastava se vraća na Viber. Naime kako saznaje Bljesak.info nastava po hrvatskom planu i programu više se neće odvijati putem platforme ”Školarac” koju je izradio Centar za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru.

”Djeca i svi nastavnici nemaju pristup Školarcu od 1.11.2020. jer nije napravljena E-matica. E-matica nije napravljena jer su roditelji protiv dijeljena podataka djece (JMBG) i jer ministarstvo nije potpisalo sporazum sa Sveučilištem.  Kako Sveučilište insistira na E-matici,zabranjen je pristup Školarcu dok se ne napravi E-matica”, nalazi se u poruci koju su roditelji dobili od škola, uz napomenu da će se svi materijali slati na Viber, što se kao što su i roditelji i učitelji istaknuli ne može nazvati ”online nastavom”, protiv koje se u bilo kojem obliku, bore.

Slavko Lauš, predsjednik Sindikata učitelja u HNK ranije je za naš portal više puta ponovio da je protiv ”nastave na daljinu”, jer smatra da su škole najsigurnije mjesto za djecu.

”A mislimo na djecu, pored zdravlja naravno, najbolje bi bilo da se nastava izvodi u školama. Jer ako pređemo na online izgubili smo i godinu i generaciju. Inicijalni ispiti na početku godine pokazali su koliko je praznine ostalo kod djece i koliko se gradiva nije usvojilo. Dajte da napravimo sve da djeca idu redovno na nastavu u školu”, rekao je ranije Lauš, jer ovo što smo do sada imali, dodaje, slanje materijala preko platformi i Vibera, nije online nastava.

Podsjetimo, Ministarstvo obrazovanja kulture i sporta HNK i Sveučilište u Mostaru, nisu potpisali ugovor, iako se ovaj projekt već odavno najavljuje. Roditelji su ranije i javno i preko institucija tražili odgovore zašto se traži svi podaci djece. Iz Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH ranije su , između ostalog rekli da je pokrenut postupak po službenoj dužnosti kako bi se ispitala zakonitost ovog vida obrade podataka.

Inače, koordinatori koje je odredila škola da unose podatke učenika, roditelja i radnika škola za digitalnu platformu po hrvatskom planu u programu žele stati s radom, jer su od kantonalnog Ministarstva obrazovanja početkom prošlog mjeseca dobili mail da njihov posao nema zakonsku osnovu.  U e-mailu kojeg su koordinatori dobili početkom prošlog mjeseca između ostalog navedeno je ”da zbog upućenih prijava roditelja vezanih za slanje od strane više osnovnih i srednjih škola na području kantona, obrazaca za prikupljanje ličnih podataka djece i roditelja čija je svrha uspostava e-matica, e-dnevnika i dodjela električnog identiteta, a koja podrazumijeva i prosljeđivanje podataka trećoj strani, upozoravamo odgovorne osobe u školama da ovakve aktivnosti nemaju zakonski temelj jer nisu uređene važećim propisima koji reguliraju obrazovanje u našoj županiji, niti je Ministarstvo, a što je obvezno kod provedbe bilo kakvih projekata ili aktivnosti u školama dalo bilo kakvu saglasnost niti je donijelo odluku za provođenjem ovakvih aktivnosti”.

Ideja digitalizacije kako kaže jedan koordinator je super ideja, i nešto prema čemu bi se trebalo ići, ali ne na ovaj i ovakav način, gdje se propitkuje zakonitost njihovog rada. Takođe je rekao i da ovaj posao koji su imali iziskuje puno vremena, a da koordinatori nisu plaćeni za posao koji su dobili. Projekt digitalizacije nastave i izradu programa Sveučilište u Mostaru najavljivalo je već početkom ove godine kada je održan sastanak na kojem su nazočili rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić s prorektorima te ministar obrazovanja, znanosti, kulture i športa HNK, a ujedno i predsjednik Koordinacije ministara obrazovanja, znanosti, kulture i sporta kantona u kojima se nastavni planovi i programi izvode na hrvatskom jeziku Petar Galić te ministri i predstavnici kantonalnih ministarstava, objavljeno je u izvješću o radu SUMIT-a. Tada je postavljen i akcijski plan. Projekt digitalizacije, inače, obuhvaća e-dnevnik, e-prijave i e-učenje. E-škola doprinosi učinkovitom i transparentnom upravljanju školom te razvoju digitalno kompetentnih nastavnika spremnijih za primjenu inovacija u vlastitim pedagoškim praksama.