Besana noć u Beču: Policija i vojska tragaju za teroristima

Prestonicu Austrije u ponedjeljak uveče potresao je teroristički napad u kom je, prema dostupnim podacima, stradalo dvoje ljudi. Ubijen je i jedan napadač.

Policija intenzivno traga za preostalim teroristima i građani Beča besanu noć proveli su pod pravom policijskom opsadom.

Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig saopštio je noćas da je još jedna osoba preminula, usljed povreda zadobijenih u terorističkom napadu u centru grada.

„Osim jednog muškarca i jedna žena je u bolnici podlegla povredama zadobijenim u napadu“, rekao je Ludvig u izjavi za ORF.

Pored dvoje civila, stradao je i jedan napadač, kojeg je policija ubila, a Ludvig je naveo da je taj napadač kod sebe imao automatsku pušku, pištolj i mačetu.

„To ukazuje da se pripremao za ovaj napad“, dodao je on.

Što se tiče pojasa koji je imao oko sebe, za koji se smatralo da je eksploziv, Ludvig je rekao da je ustanovljeno da se radi o lažnom bombaškom pojasu.

Napadač koji je ubijen tokom terorističkog napada u Beču bio je simpatizer Islamske države, saopštio je rano jutros ministar unutašnjih poslova Austrije Karl Nehamer.

„Napadač, koji je ubijen, imao je kod sebe automatsku pušku i bio je simpatizer Islamske države“, rekao je Nehamer na konferenciji za novinare.

Na pitanje da li se radilo o napadu na sinagogu, ministar je ponovio da se radilo o „radikalizovanoj“ osobi, koja se osjećala privržena Islamskoj državi, a da će sve ostalo biti saopšteno naknadno.

Nehamer je naglasio da je sprovedena intenzivna istraga, koja je i dalje u toku.

„Ovo je napad na demokratiju, slobode, pokušaj da se oslabi naše demokratsko društvo. Terorizam i nasilje u našem društvu nemaju mjesta. Nećemo dozvoliti da nam se ugroze osnovna prava i slobode“, podvukao je on.

Kazao je da se ne može isključiti da ima i drugih napadača, zbog čega je istraga u dalje u toku.

„Trenutno polazimo od toga da je bilo više napadača. Istraga je u toku da vidimo da li je bilo daljih napadača“, objasnio je on.

Generalni direktor za javnu bezbjednost Franc Ruf prenio je da policija aktuelno sprovodi intenzivnu istragu u okruženju napadača.

„Njegov stan smo nasilno otvorili eksplozivom i sproveli smo pretres“, kazao je Ruf.

On se zahvalio građanima na više od 20.000 dostavljenih video snimaka o napadu, dodajući da je za kratko vrijeme analizirano 20 odsto.

Kazao je da je sada potrebna antiteroristička komponenta u istrazi.

Ruf je prenio da je Austrija od Njemačke i Mađarske dobila ponudu za pomoć u policijskim snagama i da će to iskoristiti ako bude potrebe.

Takođe, u Beč su stigle dodatne policijske snage iz pokrajina Donja Austrija i Burgenland.

Upitan za korišćenje oružja tokom policijske akcije, prenio je da je ukupno sedam policajaca koristilo oružje.

Predsjednik bečke policije Gerhard Pristel ukazao je da je u terorističkom napadu ubijeno tri osobe – dva muškarca i jedna žena.

„Trenutno je teško reći da li je bilo jednog ili više napadača. Imamo mnogo izjava svjedoka a moramo saslušati i povređeno. Takođe moramo analizirati video materijal kako bi videli da je li moguće da je samo jedan napadač pucao na više mjesta. Potrebno nam je vremena“, objasnio je on.

Pristel je kazao da detalje o napadaču policija još ne može da objavi dok traje istraga.

On je naveo da je policija primila poziv u 20 sati da se puca u gradu, a da je napadač u 20:09 već neutralizovan.

Prema njegovim riječima dokazala se praksa da patrole u gradu vrše i specijalne snage VEGA, koje su mogle odmah i da deluju te minimizuju „haos fazu“.