”Naših 120”: ”Prosvjeta”, ”Napredak” i ”Preporod” u Mostaru organizovali zajednički koncert

Na platou Centra za kulturu Mostar sinoć je održan koncert pod motom ”Naših 120” u organizaciji tri nacionalna kulturna društva – Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva ”Prosvjeta” Gradski odbor Mostar, Hrvatskog kulturnog društva ”Napredak” Glavna podružnica Mostar i Bošnjačke zajednice kulture ”Preporod” – Regionalni odbor Hercegovina koji je okupio veliki broj Mostaraca.


Mostarska publika uživala je u muzičko-scenskom spektaklu ”Accordion fantasy” kroz koji ih je vodio virtuoz na harmonici Dušan Sekulić sa bendom. Mostarci su uživali u klasici, obradama poznatih svjetskih pop i rok kompozicija, ali i narodnim melodijama.
Sva tri nacionalna kulturna društva u 2022. i 2023. godini obilježavaju 120 godina postojanja, a kako su naveli, želja je bila da zajednički proslave veliki jubilej, kao i dugogodišnju saradnju i prijateljstvo, te da zajednički koncert bude poklon gradu Mostaru i svim građanima.
”Želimo da pošaljemo jednu lijepu poruku uvažavanja i poštivanja naših različitosti i zajedništva, jer je mnogo toga više što nas spaja nego što nas razdvaja. Neka nas ovaj koncert podsjeti na saradnju iz prošlosti, ali preraste i u tradiciju kada je u pitanju saradnju u budućnosti”, istakli su organizatori.
Predsjednik SPKD ”Prosvjeta” GO Mostar Sanja Bjelica Šagovnović kazala je da je ovaj zajednički koncert tri nacionalna društva lijepa i pozitivna priča iz Mostara sa porukom da kultura u Mostaru treba biti integrativni faktor, izražavajući nadu da da će u budućnosti biti još kvalitetnih zajedničkih događaja.


Amir Kadribegović iz BZK ”Preporod” naveo je da Mostar i ovim događajem pokazao da je najizražajniji sinonim zajedničkog života, te da nacionalna kultrna društva žele da daju svoj doprinos unaprijeđenju kvalitet života u prostoru u kojem zajedno žive i djeluju.

Predsjednik HKD ”Napredak” Glavna podružnica Mostar Miroslav Landeka naglasio je da kulturna nacionalna društva imaju posebnu ulogu i misiju i da je važno da zajedno rade, te da je i ovim događajem poslana poruka saradnje i uvažavanja.
Koncert je podržan od strane CRS-u, a u organizaciji su pomogli i Grad Mostar, Gradsko vijeće Grada Mostara i Centar za kulturu.

Na koncertu su bili prisutni predsjednik i zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Salem Marić i Velibor Milivojević, ministar obrazovanja i kulture HNK Rašid Hadžović, ministar finasija HNK Adnan Faladžić, generalni konzul Republike Srbije Vaso Gujić, generalni konzul Republike Hrvatske Marko Babić, te drugi predstavnici gradske i kantonalne vlasti, predstavnici Grada Trebinja, presdtavnici vjerskih zajednica, te brojna poznata lica iz kulturnog i javnog života Mostara.

”Ovaj sadržaj je sufinansiran iz budžeta Ministarstva spoljnih poslova Srbije –Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, a izneseni stavovi nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodijelio sredstva”.
Prethodni članakU MANASTIRU ŽITOMISLIĆ PROSLAVLJENI SVETI MUČENICI ŽITOMISLIĆKI
Naredni članakDvije posebne sjednice NSRS – o Ustavnom sudu BiH i vetu Cvijanovićeve