NASA: Ovaj mjesec bit će najtopliji u hiljadama godina

Juli 2023. vjerovatno će biti najtopliji zabilježeni mjesec u stotinama, ako ne i hiljadama godina, rekli su vodeći NASA-ini naučnici na okruglom stolu s novinarima, upozoravajući da će se vrućina samo pogoršavati.

“Promjene bez presedana”

– Vidimo promjene bez presedana u cijelom svijetu. Toplinski valovi koje vidimo u SAD, Evropi, Kini i rušenje temperaturnih rekorda… To nije iznenađenje – rekao je Gevin Šmit (Gavin Schmidt), direktor NASA Goddard instituta za svemirske studije.

Juni 2023. već je bio najtopliji juni dosad, a juli će vjerovatno biti najtopliji mjesec u cjelini.

– Iz nauke znamo da ljudska aktivnost, prvenstveno emisije stakleničkih plinova, nedvosmisleno uzrokuje zagrijavanje koje vidimo na našoj planeti – rekla je Kejt Kelvin (Kate Calvin), NASA-ina glavna naučnica i viša savjetnica za klimu.

“Šanse su 50-50 da 2023. bude najtoplija godina u historiji, ali nadmašit će ju 2024.”

NASA-ini naučnici su pojasnili da su podaci koje je prikupio i analizirao Goddard institut već upućivali na to.

– Došlo je do porasta temperatura iz desetljeća u posljednja četiri desetljeća – rekao je Šmit.

Američka svemirska agencija posljednji je put vidjela takav porast temperatura u julu i avgustu 2016. zbog super El Nina tokom zime 2015. i 2016. No ovoga puta se ne radi o još jednom događaju sličnom El Ninu. Toplinski valovi koji se trenutno vide posljedica su sveukupne topline širom svijeta, posebno u okeanima.

– Svjedoci smo rekordnih temperatura površine mora, čak i izvan tropskih područja, već mnogo mjeseci. Predvidjet ćemo da će se to nastaviti, a razlog zašto mislimo da će se to nastaviti je taj što nastavljamo ispuštati stakleničke plinove u atmosferu – rekao je Šmit.

– Šanse su 50-50 da će 2023. biti najtoplija godina u historiji. No nadmašit će ju 2024. Iduća godina bit će još toplija zbog uzlaznog El Nina- rekla je Calvin. Drugi naučnici NASA-e smatraju da je 80 posto šanse da će 2023. biti najtoplija godina.

Prethodni članakMet Dejmon šokirao: Ljubljenje sa Skarlet Johanson bio je pravi pakao
Naredni članakPOVRATAK NA MARAKANU Dobro poznato lice ponovo na treningu Crvene zvezde (FOTO)