NASA-in astronaut i ruski kosmonauti pripremaju se za lansiranje u svemirsku stanicu

Samo nekoliko sedmica uoči 20. godišnjice kontinuirane ljudske prisutnosti u svemiru, NASA-in astronaut Kate Rubins i ruski kozmonauti Sergey Ryzhikov i Sergey Kud-Sverchkov trebali bi lansirati kapsulu za boravak na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Lansiranje s kosmodroma Baikonur u južnom Kazahstanu zakazano je za danas, a direktno će se emitirati na NASA-inoj web stranici.

Kapsula trojca „Soyuz“ trebala bi pristati na svemirsku stanicu u 4:52 sati ujutro po istočnom vremenu, a otvor između svemirske stanice i kapsule otvorit će se u 6:45 sati ujutro po istočnom vremenu, omogućavajući im ulazak u stanicu, piše CNN.

Ovo je drugi let u svemir za Rubinsa i Ryzhikova i prvi za Kud-Sverchkova, a na svemirskoj će stanici provesti šest mjeseci.

Iako su se NASA-ini astronauti Doug Hurley i Bob Behnken u avgustu uspješno lansirali do stanice iz Sjedinjenih Država na brodu SpaceX Endeavour, lansiranje do svemirske stanice na ruskom svemirskom vozilu Soyuz i dalje će se nastaviti u dijelu Kazahstana iznajmljenom Rusiji.

Rubins, Ryzhikov i Kud-Sverchkov nakratko će se preklopiti s NASA-inim astronautom Chrisom Cassidyjem i ruskim kosmonautima Anatolijem Ivanišinom i Ivanom Wagnerom. Cassidy, Ivanišin i Vagner napustit će stanicu pomoću kapsule Sojuz i vratiti se na Zemlju 21. novembra.