Na sastanku bilo riječi i o BiH: Merkelova poručila da je u interesu EU da sve zemlje budu primljene u njeno članstvo

БЕОГРАД, 14. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Њемачки канцелар Ангела Меркел допутовала је данас у званичну посјету Београду, а на аеродрому "Никола Тесла" дочекао је предсједник Србије Александар Вучић.

Njemački kancelar Angela Merkel rekla je večeras u Beogradu da je sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarala o BiH ne preciziravši konkretno o čemu, te istakla da je geostrateški interes EU da se sve zemlje regiona budu primljene u članstvo EU.

Merkelova je navela da sa Vučićem postoji odnos pun povjerenja i da su na tom putu postigli niz rezultata bez obzira na to što predstoji dug put pred državama regiona dok ne postanu članice EU.

-Naše države bilateralo su čvrsto povezane – rekla je Merkelova na konferenciji za novinare u Beogradu nakon sastanka sa Vučićem.

Ona je dodala da razgovarano o Kosovu i Metohiji BiH i nizu drugih tema o kojima je, kaže, potrebno razgovarati.

-Vjerujem da iskrenost u našim razgovorima i sposobnost da se druga strana sluša i da se na osnovu toga koraci sprovedu, to odlikuje naše odnose – rekla je Merkelova.

Ona je istakla da su Srbija i Njemačka međusobno blisko povezane.

-Vidjela sam zbirku dokumenata i vidjela sam da smo imali njemačko-srpske odnose davno u različitim oblastima, ekonomiji, kulturi, tako je i danas – rekla je Merkelova.

Ona je ukazala da je ove godine navršeno 80 godina od napada Vermahta na Jugoslaviju, dodajući da će NJemačka izdvojiti 500.000 evra za obnovu Narodne biblioteke koja je tada bombardovana.

Merkelova je navela da je razgovarano o klimatskim promjenama, unutrašnjoj politici, reformama, otvaranju novih poglavlja u procesu pristupanja EU.

-U oblasti pravnog sistema važno je da se postigne napredak, presjednik je izneo planove i obećanja – navela je Merkelova, dodajući da je Vučića upoznala kao osobu koja ne daje lažna obećanja, već ispuni ono što je rekao.

Napomenula je da ide u Albaniju, gdje će se sastati sa premijerima zemalja regiona.

-Važnu ulogu u vezi sa približavanjem EU ima Berlinski proces i zadovljstvo mi je da vidimo rezultate korak po korak. Ohrabrujem da se ide dalje ka pravnoj državi, pluralnom društvu – navela je Merkelova.

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa proširenjem EU i Berlinskim procesom, Merkelova je rekla da u EU postoji izvjesna zabrinutost što se tiče njene funkocinalnosti, zbog čega je francuski predsjednik pokrenuo reforme, uvođenjem nove metodologije klastera.

-Mora se imati na umu da je veliki geostrateški interes da se ove zemlje sve prime u EU, vidimo ponekad i nazadovanje, imamo i uticaj drugih dijelova svijeta. Moramo i sa naše strane imati na umu koliko je važan taj geostrateški inters približavanja regiona EU – napomenula je Merkelova.

Odgovarajući na pitanje o Kosovu i Metohiji, Merkelova je rekla da će se neka pitanja riješiti na kraju jednog procesa.

-Nisu sve države članice EU priznale Kosovo, govoriću iz evropske perspektive, pitanje se mora riješiti da bi sadašnje države članice EU odgovorile pitanju procesa pristupanja. Nema smisla razgovarati o kraju nekog procesa prije nego što se rješavaju drugi procesi. Ja sam za mapu puta gdje se rješavaju pitanja – napomenula je Merkelova.

Srna

Prethodni članakKorona za mjesec i po odnijela 310 života u BiH, nizak procenat vakcinisanih
Naredni članakSava Nemanjić izdejstvovao autokefalnost crkve na današnji dan i postao prvi srpski arhiepiskop