Korona za mjesec i po odnijela 310 života u BiH, nizak procenat vakcinisanih

epa09089736 A medical staff member takes care of a COVID-19 patient at the intensive care unit of the University Hospital in Essen, Germany, 22 March 2021. The University Hospital Essen treats several patients in its intensive care unit who are seriously ill with COVID-19. Countries around the world are stepping up measures to stem the reappearance in a third wave of the SARS CoV-2 coronavirus, which causes COVID 19 disease. EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Epidemiološka situacija u Srpskoj i BiH i dalje se pogoršava, broj novozaraženih ne jenjava, a u bolnicama je sve više hospitalizovanih, te onih koji se bore sa teškom formom bolesti.

Kovid je u ovom talasu u BiH već odnio 310 života, od čega u RS 179, u FBiH 124, dok je u Brčko distriktu od početka avgusta zabilježeno sedam žrtava.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, od kovida su u ovom periodu u RS preminule četiri osobe uzrasta od 39 do 49, te njih 32 u dobi 50-60 godina. Bitku sa opakom bolešću izgubila su i 82 stanovnika Srpske u starosnoj grupi 65-79, kao i 61 stariji od 80 godina.

U zdravstvenim ustanovama u Srpskoj liječi se 681 kovid pacijent, od čega je na respiratorima njih 57, a broj prijema iz dana u dan je u porastu.

Ljekari upozoravaju da posebno zabrinjava nizak procenat vakcinisanih.

U BiH je prvom dozom do sada vakcinisano nepunih 27 odsto, dok je kompletno vakcinisano tek 18 odsto njenih punoljetnih stanovnika. Određeni broj građana vakcinisan je u Srbiji, ali još nemamo podatak o kojem procentu je riječ, a za kolektivni imunitet potrebno je između 70 i 80 odsto vakcinisanog stanovništva.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH saopštili su da broj novozaraženih koronom raste, uz upozorenje da su stariji od 60 godina i osobe sa komorbiditetima i dalje najugroženiji.

– U FBiH je čak 86 odsto umrlih od kovida bilo starije od 60 godina. Samo 36 odsto ove populacije primilo je prvu dozu, a potpuno je vakcinisano 25 odsto. Imunizacija protiv kovida je pouzdana i efikasna mjera koja štiti od teških oblika bolesti, hospitalizacija i smrtnih ishoda – naglašavaju iz ovog zavoda.

Ministar zdravlja RS Alen Šeranić nedavno je rekao da nije zadovoljan situacijom u vezi s vakcinacijom protiv korone.

– Među hospitalizovanim u Srpskoj ima i vakcinisanih protiv korona virusa, što nije neuobičajno, ali je bitno da među njima nema onih koji su izuzetno teško oboljeli. Takođe, vrijeme oporavka vakcinisanih mnogo je kraće nego što je to bilo u martu i aprilu. Upravo tome doprinosi vakcinacija – ocijenio je ministar.

srpskainfo

Prethodni članakTegeltija sa Merkelovom u Tirani
Naredni članakNa sastanku bilo riječi i o BiH: Merkelova poručila da je u interesu EU da sve zemlje budu primljene u njeno članstvo