Na današnji dan prije 28 godina srušen Stari most

Na današnji dan 9. novembra 1993. godine srušen je Stari most u Mostaru.

Građani Mostara će danas, zajedno sa mostarskim učenicima, profesorima, i direktorima osnovnih i srednjih škola grada Mostara obilježiti datum rušenja Starog mosta “skokom bez aplauza” i bacanjem cvijeća u rijeku Neretvu.

U manifestaciji obilježavanja godišnjice od rušenja Starog mosta će učestvovati oko 800 osnovaca i srednjoškolaca koji nastavu izvode po federalnom planu i programu.

Simbol Mostara i Bosne i Hercegovine srušen je tačno u 10 sati i 16 minuta. Stari most u Mostaru porušen je granatiranjem od strane Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) 9. novembra 1993. godine. S njim i cijela stara jezgra Starog grada među kojima je nekoliko monumentalnih džamija, medresa i jedini hamam u Hercegovini.

Rušenje Starog mosta počelo je dvadeset dana ranije, a intenzivno 8. novembra 1993. Gađan je s obližnjih planinskih visova Planinice i Stotine granatama velike razorne moći. Granate su padale i na kule Taru i Halebiju koje su svojevrsni statički uteg mostu. Cijela jedna ulica sa dućanima zvana Kujundžiluk potpuno je nestala. Granate su dva dana za redom intenzivno rušile dio po dio mosta. Nažalost Stari više nije mogao da izdrži siline udara i u 10 sati i 16 minuta 9. novembra pokleknuo je.

U 10 sati i 16 minuta 9. novembra pokleknulo je remek djelo mimara Hajrudina. Pao je u hladnu Neretvu. Stari most je bio simbol mostarskog građanskog identiteta i simbol najvrjednijeg kulturno istorijskog nasljeđa u Bosni i Hercegovini.

Simbol grada na Neretvi sagrađen je između 1557. i 1566. godine, po nalogu sultana Sulejmana Veličanstvenog, koji je građenje povjerio Mimaru Hajrudinu, istanbulskom arhitekti i učeniku čuvenog Mimara Sinana. Iako je malo službenih podataka o njegovoj gradnji, pouzdano se zna da je most bio najveća lučka konstrukcija na svijetu i jedan od najvećih graditeljskih poduhvata tog vremena.

Obnova Starog mosta koju su finansirali Turska, Hrvatska, Italija, Holandija, Svjetska banka, Evropska banka za obnovu i Grad Mostar počela je 2003. godine. Prvi kamen u novi luk Starog mosta ugradio je tadašnji zamjenik premijera Republike Turske Bulent Arinč. Obnova je završena u julu 2004., a ceremonija svečanog otvorenja upriličena je 23. jula 2004. godine. Radove na obnovi mosta uspješno je izvela turska firma ER-BU.

2005. godine Stari most, zajedno sa starom gradskom jezgrom Mostara uvršten je na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine. Time je postao prvi spomenikom kulturne baštine na UNESCO-ovu popisu iz BiH.

(Mostarski.ba)

Prethodni članakMostarac sa svojim radnicima podijelio 50 posto profita firme
Naredni članakČETVORO PREMINULO U MOSTARSKOJ BOLNICI