MUZEJ ŽITOMISLIĆ: Tribina “Diana Budisavljević – zaboravljena heroina” i izložba “Jasenovački mučenici u svjetlu Vaskrsenja”

Sa ciljem afirmacije ženskog herojstva i rada, Muzej Žitomislić organizuje tribinu “Diana Budisavljević – zaboravljena heroina” te izložbu “Jasenovački mučenici u svjetlu Vaskrsenja” u kojoj su objedinjeni radovi monahinja iz Manastira Jasenovac.

Tribina i izložba biće otvorene u subotu, 19. februara, u 18 časova, u prostorijama Muzeja Žitomislić.

Na tribini će govoriti zagrebačka istoričarka dr Nataša Mataušić, autorka monografije o liku i djelu austrijanke Diane Budisavljević, dok će uvodničarka i moderatorka biti teologinja Milja Tupanjanin.

Na prostorima bivše Jugoslavije skoro da svako zna ko su bili Oskar Schindler ili Irena Sendlerowa koji su spašavali Židove i židovsku djecu, no malo ih zna za Dianu Budisavljević heroinu Drugog svjetskog rata koja je iz logora smrti spasila više od 10 hiljada uglavnom srpske djece. Herojstvo i plemenitost Diane Budisavljević godinama su bili gurnuti pod tepih, no istina uvijek nađu put da izađu na vidjelo.

Ova tema je važna za izgradnju mira u bh. društvu i zbog toga što želimo govoriti o prošlosti na pomirljiv način u kojem kultura i umjetnost, ali i feministički pristup imaju prednost u sagledavanju prošlosti, saopštili su iz Muzela Žitomislić. 

Prethodni članakFILMSKI NOVAC U HERCEGOVINI: U Bileći i Gacku oduzete lažne novčanice
Naredni članakGodišnji pomen i sjećanje na Vladiku Atanasija