MOSTARSKI SAJAM PONOVO OTVARA VRATA – Mostar u narednih pet dana postaje privredni centar regiona

Međunarodni sajam privrede u Mostar, nakon dvije godine zastoja zbog pandemije koronavirusa, ponovo otvara svoja vrata i u svijet privrede vraća se u velikom svjetlu.

Svečanost otvaranja 23. po redu Sajma privrede 2022. zakazana je za sutra, 5. aprila, s početkom u 11 časova, u Paviljonu 1, dok će za posjetioce vrata sajma biti otvorena već u 10.30 časova. Sajam će trajati pet dana, odnosno do 9. aprila.

Ovogodišnja zemlja partner sajma je Mađarska, a ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto  će sajam proglasiti otvorenim. Pored njega o značaju sajma za Mostar i BiH govoriće i direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak, gradonačelnik Mostara Mario Kordić i predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić. U Mostaru se sutra očekuju brojne delegacije iz BiH, regiona i svijeta.

Međunarodni sajam privrede Mostar najvažniji je privredni događaj u Bosni i Hercegovini, te jedan od najznačajnijih na ovim prostorima. Na sajmu, koji raspolaže sa 30 000 m2 izložbenog prostora ( 10 000m2 vanjskog i 20 000m2 unutrašnjeg)   svoje potencijale predstavće 750- 800 izlagača iz Bosne i Hercegovine,  Mađarske, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Poljske, Grčke, Italije, Slovenije, Albanije, Kine, Turske, Izraela, Njemačke…

Sa mostarskog sajma naglašavaju da ove godine, kada su u pitanju kolektivni nastupi, izdvajaju Komorski investicijski forum Zapadnog Balkana i Spoljnotrgovinske komore BiH, Forum jadransko-jonskih privrednih  komora i Privredne komore Federacije BiH, koji će se predstaviti s institucijama i firmama iz zemalja članica.

Kada je u pitanju konferencijski program izdvajaju: Poslovni forum na kojem su predviđeni b2b susreti privrednika u organizaciji Mađarske; Konferenciju o turizmu u organizaciji Privredne komore FBiH, Vlade HNK, Grada Mostara i Komore Jadranko- jonskog regiona; Konferenciju na temu solarnih elektrana pod nazivom Budućnost na sunce u organizaciji firme Comtrade Distribution; Konferenciju  telekom industrije, digitalizacija i inovacije u organizaciji mobilnog operatera Eronet, na kojoj se očekuje i Mate Rimac.

Sajam i ove godine ima podsajamsku manifestaciju Sajam turizma u sklopu kojega će biti upriličeno stručno ocjenjivanje vinskih uzoraka, te projekt Intereg IPA CBC Adriatic Canyoning Projekt, u sklopu kojeg će biti predstavljeni turistički potencijali Hercegovine kroz virtualne šetnje, virtualno bicikliranje, te panoramske letove balonom iznad Mostara.

Organizatori očekuju da će kroz pet dana koliko traje, sajam posjetiti preko 60.00 ljudi.

 

Prethodni članakЈokićev čas košarke Lejkersima (VIDEO)
Naredni članakFIRME IZ SRPSKE NA MEĐUNARODNOM SAJMU U MOSTARU