Mostarci ogorčeni, SDP podnosi krivične prijave zbog neregularnosti na izborima

Član Predsjedništva SDP-a i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Irfan Čengić rekao je da su na izborima u Mostaru uočene katastrofalne malverzacije koje su utvrđene ponovnim prebrojavanjem glasova s određenih biračkih mjesta.

Optužio je kandidate koalicije okupljene oko SDA da su sebi dopisivali glasove.

“Spriječena je malverzacija fiktivnih glasova ljudi koji su umrli ili nisu tu, ali drugi dio izbornih prevara se sada otkriva. Dopisivali su dodatne listiće i ubacivali. CIK nije htio prebrojati svih 150 biračkih mjesta ponovo, prebrojao je samo nekoliko. Jedan kandidat je sebi upisao više od 100 glasova. Koalicija oko SDA je uzimala sebi glasove od drugih stranaka, ali više su varali među sobom. Kada bi se išlo do kraja s prebrojavanjem neki kandidati završili bi u minusu koliko su sebi dopisali glasova”, rekao je Čengić .

Istakao je da CIK nije bila uključena u izbornu prevaru, ali da im zamjera što nisu izvršili ponovno prebrojavanje za sva biračka mjesta.

“Bio sam svjedok kako su stavljali listiće koalicije, dokazali smo samo u kutijama koje smo otvorili. S obzirom da smo otvorili malo kutija, vjerujemo da ćemo vratiti samo jedan mandat u Starom Gradu. Više od 150 glasova je dodano koaliciji oko SDA”, rekao je Čengić.

Dodao je kako će sada HDZ imati 13, SDA 11 mandata od kojih su dva SBB-a i BH Blok oko sedam. Na pitanje hoće li u koaliciju sa SDA, Čengić je rekao da stavove o svemu tome trebaju formulirati Mostarci.

“Ružno mi je gledati da Denis Zvizdić dijeli lekcije što trebaju u Mostaru raditi, a on iz Sarajeva. Oni u Mostaru trebaju vidjeti što žele”, rekao je Čengić.

Govoreći o izboru gradonačelnika Mostara, kazao je kako vjeruje da će HDZ i SDA naći zajednički jezik. “Dobili su podršku građana da nastave raditi ono što rade 25 godina u Mostaru”, rekao je Čengić.

Juče su se na društvenim mrežama oglasili iz hercegovačkog SDP-a rekavši da će podnijeti kriične prijave protiv članova Biračkog odbora odbora na 155A019, posto ne vjeruju da će to uraditi CIK po službenoj duznosti iako bi trebao.

SDP je i juče nastavio objavljivati malverzacije koje su se radile na izborima i imenima i prezimenima prozivati kako članove biračkih odbora, tako i kandidate sa  listi kojima su dopisivani glasovi.

CIK se još uvijek ne oglašava o spornim pitanjima, a većina javnosti u Mostaru ogorčena je situacijom koja se odijala na biračkim mjestima nakon njihovog ztvaranja.

Većina je stava da se svi glasovi ponovo moraju prebrojati i da se ovo pitanje ne smije gurnuti pod tepih.

Na društvenim mrežama, ali i u medijima na stotine je takvih zahtjeva i komentara. Krajnji izborni rezltat neće se uveliko promijeniti, ali je sigurno, smatraju Mostarci, da pojedinci nakon novog brojanja neće više moći podignute glave šetati gradom.