Mostarac Novica Telebak dobitnik Vidovdanske povelje za sveukupno književno djelo

Mostarac Novica Telebak dobitnik je Vidovdanske povelje za sveukupno književno djelo, objavili su Udruženja književnika Republike Srpske, Podružnica Istočno Sarajevo.

Riječ je o jednom od najprestižnijih priznanja u Republici Srpskoj i nagradi koja je najdugovječnija na ovim prostorima. Nagrada se dodjeljuje u okviru „ 31.Vidovdanskih književnih susreta“, kulturne manifestacije koja se danas održavaju na Sokocu.

Telebak je dobitnik najprestižnijih pjesničkih nagrada na ovim prostorima a njegova poezija prevođena je na nekoliko svjetskih jezika.

Novica Telebak rođen je 1957. godine u Bijelom Polju kod Mostar gdje je živio i radio sve do rata, od kada je nastanjen u Trebinju.

Objavio je knjige poezije “Tuga se boji riječi”, “I jasike”, “Vilin klanac”, “Ispovijest sitne čeljadi”, “Kamenica”, “Požar uma”, “Svijeća za Patrijarha Pavla”, “Sapeto nebo”, “E, moja Hercegovino”. Autor je i priređivač knjige o Aleksi Šantiću “O bore stari”. Zastupljen je zajdeničkim knjigama: “Užareno zlato”, “Izatkane niti”, Kada se djeca nisu igrala rata”, “Čuvari zvijezda”, “Čekajući povratak Dučićev”. Zastupljen je i u više antologija: “Hercegovački vijenac”, “Kad srce zasvetluca” i “Iz veka v vek”[1].

Knjige su mu prevođene na ruski i rumunski, a poezija na francuski, njemački, italijanski i romski. [2] Za poeziju je dobijao nagrade: “Mokranjčeva nagrada”, “Pesnički krčak”, “Dučićeva lira”, “Društvo pisaca Rusije”. Piše i objavljuje prozu. Član je Udruženja književnika Republike Srpske.

Prethodni članakPresuda za ubistvo Olivera Ivanovića: 22 godine robije za četvoro optuženih
Naredni članakОзбиљан задатак на јавним компанијама “У наредној деценији КО СЕ НЕ БУДЕ ОБЕЗБИЈЕДИО довољним количинама из обновљивих извора енергије имаће проблема”