Mostar: Stari most u bojama zastave Turske

Najznačajniji spomenik materijalne kulture u Mostaru i Bosni i Hercegovini – Stari most, u čast velikog jubileja, večeras je osvijetljen zastavom Republike Turske.

Stota godišnjica od osnivanje Republike Turske svečano se obilježava i u Gradu Mostaru. Najznačajniji spomenik materijalne kulture u ovom gradu i Bosni i Hercegovini – Stari most, u čast velikog jubileja večeras je osvijetljen zastavom Republike Turske, javlja Anadolija. Organizator je Konzulat Republike Turske u Mostaru. Takođe, sutra će u Centru za kulturu ovim povodom biti organizovan svečani prijem konzula Yasara Erguna. Očekuje se veliki broj uglednih gostiju iz Mostara i Hercegovine.

Nacionalni praznik Dan Republike u Turske se obilježava 29. oktobar u znak sjećanja na proglašenje 1923. godine. Republiku je proglasio Mustafa Kemal Ataturk, kojeg je Velika narodna skupština te zemlje potom izabrala za prvog predsjednika savremene Turske. Turska je za ovaj dan organizovala brojne događaje, večeras je piše Anadolija, na Mostu šehida priredila spektakularan vatromet.

TCG Anadolu, turski najveći brod domaće proizvodnje, prošao je u nedjelju kroz Istanbulski moreuz sa 100 ratnih brodova u povodu obilježavanja 100. godišnjice, a prolazak turske mornarice kroz Istanbulski moreuz, koji je najveća službena parada u povijesti zemlje, pratio je i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

I korisnici turskog domaćeg električnog automobila Togg prodefilirali su preko mosta “Yavuz Sultan Selim” u Istanbulu povodom obilježavanja stogodišnjice.

Prethodni članakMostar na listi najboljih gradova za posjetiti u 2024
Naredni članakKORDIĆ O SUBOTNJEM SKUPU: IMAMO RUŽAN POTENCIJAL U MOSTARU, ISPOD STAROG MOSTA SE SKANDIRALO SVE I SVAŠTA