KORDIĆ O SUBOTNJEM SKUPU: IMAMO RUŽAN POTENCIJAL U MOSTARU, ISPOD STAROG MOSTA SE SKANDIRALO SVE I SVAŠTA

U Dnevniku Televizije Herceg-Bosne, Kordić je komentarisao reakcije na odbijanje saglasnosti Grada Mostara za javno isticanje podrške i Izraelu i Palestini, pa tako i zabranu odnosno nedavanje saglasnosti Grada Mostara za skup podrške Palestini.

”U Mostaru se uvijek nađu ljudi koji zamjeraju ili se izvlače iz konteksta nekakva priopćenja koja dajemo i tumače na svoj način”, kazao je Kordić.

On smatra da je jasno iskomunicirano kada je započeo nesretni rat, odnosno upad Hamasa u državu Izrael gdje je u jednom danu pobijeno oko 1400 civila, nazvavši takav čin terorističkim.

”S druge strane Grad Mostar je sredina u kojoj još ima ratne traume i sve skupa što proživljavamo zajedno. Procjena tima s kojim radim je bila da se nećemo staviti ni na jednu stranu u tom kontekstu”, kaže Kordić, jer im je, objašnjava, namjera da se ne dobije, ono što se ovih dana u Mostaru pokušava dobiti, a to je politička dimenzija.

Nisu htjeli, kaže, da te strahote koje se događaju u Gazi i Izraelu postanu dnevna politika u Mostaru.

”Tad smo donijeli odluku. Imali smo isti dan imali zahtjev od Izraela da se Stari most ili neka druga znamenitost osvijetli u znak podrške i ovaj stav smo ponovili i njima. Grad Mostar ne predstavlja sredinu koji se treba stavljati ni na čiju stranu i da smo protiv rata i stradanja. Taj stav smo zadržali i dalje”, rekao je Kordić.

Nažalost, kaže, u subotu su se vidjeli nemili događaji u Mostaru u kontekstu da se ispod Starog mosta skandiralo sve i svašta i da je sve poprimilo političku dimenziju.

”U tom kontekstu mi se spočitavalo da ne mogu biti neutralan. I nisam neutralan, rekli smo da smo protiv stradanja i rata i želimo poslati poruku da nikakav rat nema smisla. I mi nećemo službeno svoje ustanove, gdje je uprava Mostar, davati u svrhu propagande”, rekao je gradonačelnik.

Na društvenim mrežama mogli su se vidjeti negativni komentari, a Kordić smatra da mu to daje za pravo da su ”na dobroj strani i da vode dobru politiku za Grad Mostar”.

”Ružni i uvredljivi komentari mi daju na znanje da postoji ružan potencijal u Mostaru koji hoće nesretnu situaciju iskoristiti za druge svrhe. Imali ste komentare političara koji pokušavaju ovo staviti u drugi kontekst. Tamo se dešava ružan rat gdje nevini stradaju. Moja poruka je da se rat treba zaustaviti i da se svaki rat mora rješavati za zelenim stolom, sjesti i razgovarati”, rekao je Kordić.

U subotu je u Mostaru održan sup šodršle palestinskom narodu mimo dozvola Gradske uprave, a sa Starog mosta se skandiralo ”Alahu ekber”. 

Prethodni članakMostar: Stari most u bojama zastave Turske
Naredni članakCrna Gora bira rukovodstvo Parlamenta i novu Vladu