Mostar obilježava Međunarodni dan sjećanja na holokaust

Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača u Mostaru sinoć je osvijetljen bojama koje simbolizuju Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta. Davidova zvijezda i slovo Ž, koje su na žutim trakama oko ruke bili obavezni nositi pripadnici naroda stradalog u holokaustu i poruka “Never again” istaknuti su kao podsjetnik na strahote prošlosti. Osim Kosače, osvijetljeni su The Hub of Fine Arts i Tvornica Aluminij Industrije.

Predsjednik Židovske zajednice u Mostaru, Amir Gross Kabiri, naglasio je važnost kolektivnog sjećanja i obećanja “nikada više”.

“To je trenutak za razmišljanje o strahotama prošlosti i ponovno potvrđivanje naše predanosti osiguranju da se to nikada ne ponovi. Događaji poput današnjeg služe kao bitan dio našeg kolektivnog sjećanja i savjesti. Ove godine, važnije je nego ikad zapamtiti naše obećanje ‘nikada više’. Obvezujemo se osigurati sigurnost Židova, bez obzira gdje se nalazili u svijetu”, kazao je predsjednik Židovske zajednice u Mostaru Amir Gross Kabiri.

Ovogodišnju komemoraciju organizirali su M.T. Abraham Group u saradnji s Ambasadom Države Izrael u Bosni i Hercegovini. Ključni događaj u nizu sjećanja bio je komemorativni skup održan na židovskom groblju u Mostaru, posvećen svim žrtvama holokausta. Kao dio vikend događanja, M.T. Abraham Group, u saradnji s Ambasadom Izraela u Bosni i Hercegovini, organizuje besplatne projekcije animiranog filma “Where is Anne Frank” u kinu Cinestar Mostar. Ova inicijativa ima za cilj obrazovati i podsjetiti ljude na užase i dubok uticaj holokausta. Datum 27. januar odabran je za obilježavanje, sjećajući se oslobođenja nacističkog logora Auschwitz u II. svjetskom ratu. Međunarodni dan sjećanja na holokaust posebno je značajan u evropskim zemljama, gdje je tokom rata život izgubilo gotovo 31 milion civila, uključujući najmanje 4 do 5.8 miliona Židova.

Prethodni članak“Zlatno jaje” dodjeljeno reditelju Mihajlu Gorbčuku: Završen međunarodni filmski festival 17.”Kustendorf” na Mokroj Gori
Naredni članakDan Republike Srpske obilježen i u Štutgartu