Mostar: Humane sugrađanke pritekle u pomoć, Elmedini će obezbjediti krov nad glavom (video)

Nakon što je u medijima u četvrtak objavljena priču o samohranoj majci Elmedini Šabić iz Mostara koja proseći preživljava s dvoje maloljetne djece, javili su se Mostarci, spremni pomoći ovoj porodici.

Dan kasnije oni su posjetili Elmedinu i njenu djecu, doniravši im prvu pomoć sačinjenu od hrane, higijenskih potrepština i igračaka, a kasnije su ih ponovno posjetili i donijeli uskršnje darove.

Uposlenice JP Autoceste FBiH

Inicijativa je potekla od Ivane Ćorić, humanitarke koja je i ranije mnogo puta učestvovala ili organizovala slične akcije, a uz nju su od početka koleginice iz JP Autoceste FBiH, Alma Pašić i Anja Marić. One su zajedno posjetile Elmedinu i usput se uvjerile uvjete u kojima živi s djecom.

 

– Za Elmedinu sam prvo čula od prijateljice Aide Mušinović. Razgovarale smo i već tad smo imale volju pomoći joj. Potom smo vidjeli vaš tekst i odmah smo kontaktirali redakciju, da bismo dan kasnije već bili kod Elmedine u Karašerbešu. Objekat u kojemu živi je u katastrofalnom stanju. Mi ćemo uskoro organizovati akciju prikupljanja pomoći za ovu porodicu, a cilj nam je u dogovoru s Elmedinom, da za nju i njenu djecu osiguramo kontejner u kojemu bi dalje živjela. Već su nam se javili mali preduzetnici i sigurno je da ćemo novac uskoro prikupiti, kaže nam Ivana Ćorić.

U razgovoru s Elmedinom shvatile su da za nju nije opcija život u centru grada ili u nekom stanu. Razlozi su privatne prirode i ona se mora razumjeti.

– Elmedina želi ostati u ovom južnom dijelu Mostara i mi smatramo da je najbolja opcija da joj se kupi kontejner u kojemu bi imala koliko-toliko normalne uslove života. Tu bi se djeca mogla okupati, imati krov i topao dom. Već danas ćemo imati žiro-račun na koji će se moći uplatiti sredstva za pomoć ovoj porodici. Uskoro ćemo osnovati i udruženje koja će se baviti humanitarnim radom i osim Elmedinine namjeravamo pomagati brojnim drugim porodicama u stanju potrebe, navodi dalje Ćorićeva.

Našli kontejner

Napomenula je i kako su u ovom slučaju nadležne službe davno uradile svoj dio posla, ali da jednostavno ono što su one mogle osigurati za Elmedinu, njoj nije odgovaralo.

– Mi ćemo uskoro osigurati kontejner za nju i njenu djecu, a pomagaćemo joj sigurno i dalje. Nastojaćemo je odvratiti od prosjačenja, iako smo svjesni da će to biti teško, budući da ona smatra da ne može i ne treba drugačije živjeti. Kontejner smo već pronašli, potrebno je da prikupimo oko sedam hiljada maraka, rekla nam je na kraju Ćorić.

Podsjećamo, Elmedina Šabić koju smo zatekli tokom prosjačenja u naselju Opine zamolila je ljude dobre volje da pomognu njoj i porodici s kojom preživljava u objektu uz rijeku Neretvu u južnoj zoni Mostara (u blizini bolnice Dr. Safet Mujić).

Objekt u kojemu trenutno provodi noći nema ni vrata i dovoljno je veliki da u njemu Elmedina može leći sa dvoje djece o kojima brine, piše Dnevni.ba

Prethodni članakBILA JE ZVIJEZDA SERIJA SREĆNI LJUDI I OTPISANI: Danas živi u Albaniji, služi sataraš i uživa!
Naredni članakPreminuo Predrag Živković Tozovac