MOSTAR DOBIO BUDŽET ZA 2022.; Kordić poručio: Sve znam, svi amandmani će biti na mom stolu

Budžet Grada Mostara za 2022. godinu je danas usvojen na sjednici Gradskog vijeća Mostara i može se bez opterećenja krenuti udarno u novu godinu, poručile su gradske vlasti.

U Budžetu se našlo niz povećanja sredstava po raznim stavkama.

Zanimljivo je da je budžet koji je napravio gradonačelnik Mostara Mario Kordić sa svojim timom dobio pohvalu i od opozicije, a u njemu su povećana sredstva za vrtiće i škole za djecu sa posebnim potrebama u iznosu od 120 hiljada maraka, za sportski savez grada 100 hiljada maraka, finansiranje rodilja i beba za 350 hiljada maraka. Uvećana su sredstva i za sistematske preglede djece u školama, i za sufinansiranje aleje platana. U budžetu su izdvojena i sredstva za izradu projektne dokumentacije za izgradnju olimpijskog bazena.

Uvećan je budžet i za 500.000 maraka za bivšu Ćirinu zgradu čijim rješavanjem će se proširiti novoizgrađena cesta.

Uvećana su sredstva i za tri najveća kulturna udruženja u gradu i Muzej Žitomislić.

Vijećnici su iznijeli niz amandmana tražeći više sredstava za udruženja proistekla iz rata, sigurnu kuću, liječenje neplodnosti, vodovodni sistem u Salakovcu i Lakševinama, kanalizaciju u Ortiješu, trotoare po gradu, autobuska stajališta, zaštitne ograde, Lutkarsko kazalište, za plaćanje patronažnih sestara koje bi pružale pomoć porodiljama, edukaciju odgajatelja, za filmsku umjetnost, sredstva za penzionere, Partizansko groblje i slično.

Niti jedan od amandmana nije usvojen.

Opozicija je od vladajuće većine zatražila smanjivanje sredstava koja se izdvajaju za političke stranke, no to nije čak ni razmatrano.

Predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić osvrćući se na današnju raspravu rekao je da je današnja sjednica jedna od kvalitetnijih, da nije bilo moguće udovoljiti svima, jer kako kaže „Jadna majka bi dala, ali nema odakle“. Rekao je da je moguće ispraviti i nešto što nije dobro urađeno u rebalansu.

Gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić zahvalio se svima te obrazložio amandmane. Kordić je, što je bilo za pohvalu, imao odgovor na svaki amandman, a o većini njih znao je detalj više i ponudio rješenje. Iako amandmane nije prihvatio za svaki od njih je naveo da će se razmatrati u narednoj godini, pomoći riješiti kroz rebalans budžeta ili preko stranih donatora sa kojima je u pregovorima.

Rekao je da će se rad udruženja proisteklim iz rata podržavati, kao i rad sigurne kuće. Kada je u pitanju finansiranje liječenja neplodnosti rekao je da je ranije postojala informacija da je 300 hiljada maraka planirano u Zavodu zdravstvenog osiguranja i da se nada da će se to pokrenuti, ali i da će se grad vratiti na ovu temu ada bude više prostora za djelovanje.

Kada je u pitanju vodovod Salakovac rekao je da je direktno u kontaktu sa ljudima sa terena, ali i da je blizu lokalitet projekta vodovoda u Željuši i da će se u narednoj godini riješiti obje stvari.

Kada su u pitanju trotoari i stajališta kaže da će se to pokušati riješiti jer se o tome počelo već pričati.

Graodnačelnik je u narednoj godini obećao i sistematizaciju radnih mjesta u Gradskoj upravi kako bi s ona napravila modernijom i efikasnijom. Obećao je i povećanje plata u gradskoj administraciji čim budžet dobije prvu veću finansijsku inekciju.

„Kada su u pitanju porodilje i pomoć patronažne službe dobio sam informaciju iz Doma zdravlja da kreću sa projektom iza nove godine i biće o tome govora u rebalansu da im se dodatno pomogne“, rekao je gradonačelnik.

Obećao je i dodatnu pomoć u kulturi, ali i obnovu Partizanskog groblja i Trimuše preko projekta britanske ambasade.

„Svi amandmani imaju smisla i ja bih volio da ste bili prisutni u izradi budžeta“, rekao je gradonačelnik i dodao da će sve teme o kojima se danas govorilo biti u narednom periodu na njegovom stolu i da će se rješavati.

Prenio je vijećnicima i informacije kada su u pitanju sportski projekti dodajući da će grad sa Olimpijskim odborom raditi na brojnim projektima.

Kordić je naglasio da je trenutno ugovoreno 9 miliona maraka projekata  u gradu i da su izabrani  izvođači radova.

Gradonačelnik se složio sa stajalištem vijećnika Velibora Milivojevića kada je u pitanju Saborna crkva i obećao da će Grad pomoći koliko god može da se završi unutrašnjost crkve. Ipak sada je odbijen amandman o povećanju sredstava za Sabornu crkvu sa 50.000 na 100.000 maraka.

– Nastavit će se u istom tempu. Idemo grad popeglati u 2022. da to liči na nešto i da onda razmišljamo o novim projektima, poručio je Kordić dodajući da će budžet rasti u narednoj godini i da će biti sredstava da se rješavaju svi nagomilani problemi.

Gradonačelnik se na kraju složio sa opozicijom da novac koji se daje za finansiranje parlamentarnih stranaka treba preraspodijeliti, ali da je situacija trenutno takva kakva jeste.

 

 

Prethodni članakVeliki skok novozaraženh u Mostaru
Naredni članakOmikron stigao u Bosnu i Hercegovinu