MOSTAR DOBIJA VEZU SA 100 SVJETSKIH DESTINACIJA, AVIO KARTA DO BEOGRADA 54 EURA

Grad Mostar, Air Serbia i Aerodrom Mostar danas su u Gradskoj vijećnici Mostara potpisali ugovor koji će obezbijediti avionsku liniju Mostar – Beograd od 15. aprila ove godine, a Mostar će tako avionskom linijom biti povezan sa više od 100 svjetskih destinacija.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Mostara Mario Kordić i generalni direktor Er Srbija Jirži Marek čime je nakon 33 godine obnovljena linija Mostar – Beograd koja je prvi put uspostavljena 1962. godine.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić naglasio je da avionskom linijom Mostar – Beograd, grad Mostar dobija četiri haba- Minhen, Rim, Beograd i Zagreb, a  Aerodrom Mostar postaje generator razvoja regije. ”Napravili smo očekivani rezultat nakon tri godine truda i rada. Manje više sada smo povezani sa cijelim svijetom. Idemo sada raditi, ovo sve skupa treba i operativno završiti”, kazao je Kordić.

On je naveo da Aerodrom Mostar dobija i novi izgled, te da će se nastojati da se linija održi. ”Kada smo krenuli raditi sa Zagrebom, bila je to sezonska linija, pa se javila potreba za cijelu godinu. Ja sam siguran da će tako biti i za Beograd, jer je interes već ogroman Mi ćemo se potruditi. Cilj nam je da Aerodrom Mostar cijelu godinu ima mogućnost odlaska u sve gradove svijeta”, kazao je Kordić.

Direktor za komercijalu i strategiju Er Srbije Boško Rupić rekao je da će letovi iz Beograda za Mostar ići ponedeljkom, petkom i nedeljom sredinom dana. ”Mostar će preko Beograda imati vezu sa zapadnom Evropom, Njemačkom, Holandijom, Belgijom, Francuskom, Italijom, ali i sa jugoistočnom Evropom od Bukurešta, Atine, Istanbula itd. Tu je svakako mogućnost i veze sa SAD-om. Za nas je ovo nastavak širenja saobraćaja u regionu. Mostar je sedamnaesta destinacija na teritoriji bivše Jugoslavije. Očekujemo veliki broj putnika”, kazao je Rupić.

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Velibor Milivojević i generalni konzul Srbije Vaso Gujić sa predstavnicama Er Srbije

On je dodao da je cijena karte u jednom pravcu 56 eura sa svim taksama, a povratna 104 eura.

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostar kazao je da ideja o uspostavljanju avio – linije Mostar – Beograd postoji duže od deset godina, a da su razgovori intenzivirani 2021. godine nakon posjete premijerke Srbije Ane Brnabić Mostar. ”Puno truda je uložio i gradonačelnik Mostara, ali i Vlada Srbije. Puno je benefita koje će imati i privreda i građani”, kazao je Milivojević. On je podsjetio da je današnji ugovor potpisan na stogodišnjicu smrti Alekse Šantića.

Milivojević je kazao da ovaj ugovor znači jaču vezu sa Beogradu. Izrazio je nadu da će avioni biti puni, a linija postati stalna, trajna i isplativa.

Federalna ministrica saobraćaja i veza Andrijana Katić kazala je da je ovo veliki uspjeh za regiju Hercegovine i Federaciju BiH. ”Drago mi je da je Vlada Federacije učestvovala u realizaciji ovoga projekta tako što smo u 2023. godini obezbijedili 1,4 miliona maraka  za subvenciju letova. nećemo se zaustaviti na tome. U budžetu za 2024. godinu predvidjeli smo sredstva za unaprjeđenje avio prometa i to u iznosu od sedam miliona maraka. Ohrabrujem upravu Aerodroma Mostar da istraje na uvođenju novih linija, a Vlada FBiH će ih pratiti u tim aktivnostima”, istakla je Katić.

Direktor Aerodroma Mostar naglasio je da je današnjim ugovorom zaokružena priča o četiri haba  Minhen, Zagreb, Rim i Beograd, te da se rijetko koji aerodrom može pohvaliti sa tim. ”Preko Beograda ćemo biti povezani sa 80 destinacija. sada imamo direktnih šest linija, te preko njih sa preko sto destinacija”, kazao je Đuzel.

On je podsjetio da je u junu prošle godine Aerodorom Mostar imao 500 putnika, a na kraju godine 20.500 što je povećanje od sto posto. ”Imamo u planu uduplati broj putnika ove godine”, kazao je Đuzel.

Potpisivanju su prisustvovali i brojni zvaničnici među kojiam preijrka Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač, ministar turizma HNK Emil Balavac, generalni konzul Srbije Vaso Gujić, predsjedavajući Doma naroda federalnog Parlamenta Tomislav Martinović, direktor Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi (BHANSA) Davorin Primorac i zamjenik Sanjin Hadžiomerović, direktorica Turističke zajednice Mostara Elvira Dilberović.

 

 

Prethodni članakStotinu godina od smrti Alekse Šantića – ko čuva njegovo bogato nasljeđe?
Naredni članakCvijanović: Srpska posvećena dosljednom poštovanju Dejtonskog sporazuma