MOSTAR DOBIJA PEDIJATRIJU KAKVE NEMA U EVROPI (video)

Radovi na novoj zgradi Klinike za dječje bolesti SKB-a Mostar došli su do kraja, a ostalo je još opremanje prostorija te uređenje partera i ulaza. Prema riječima direktora SKB-a Mostar Ante Kvesića, da su sredstva sa federalnog i kantonalnog nivoa prebačena na vrijeme, u novu zgradu su mogli useliti još prije tri mjeseca.

Naime, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) ranije je donijela odluku o kreditnom zaduženju u iznosu od 13 miliona maraka za finansiranje projekta izgradnje, obnove i opremanja triju bolnica u HNH, a od tog iznosa 7 miliona namijenjeno je za opremanje i dovršetak izgradnje Klinike za dječije bolesti.

”Nama je zbog korone i povećanja cijena na svjetskim tržištima Vlada FBiH prije osam, devet mjeseci dodijelila sedam miliona maraka za završetak građevinskih radova i to je taman ono što je zatvaralo cijelu priču. Da su ta sredstva, uz ona od kredita HNK od 7 miliona maraka za opremu ove klinike, prebačena na vrijeme, mi bismo prije tri mjeseca preselili u novu zgradu”, naglasio je Kvesić.

Nažalost, kako dodaje, iz nekakvih čudnih razloga ta priča je još uvijek u ladici i jedne i druge institucije. ”Dakle, Federalna vlada nam još uvijek nije prebacila 7 miliona KM, čekaju rebalans, a kantonalna, isto tako još nije formirana, a i oni čekaju rebalans. Konkurs za opremu i namještaj smo još davno pripremili i sad smo ga i objavili, nadajući se da će se u narednih mjesec dana rebalans i usvojiti te da ćemo imati taj novac na dispoziciji, i onaj sa federalnog, a i sa kantonalnog nivoa. Ukoliko se te dvije stvari konačno dogode, ove godine ćemo biti unutar nove pedijatrije”, ustvrdio je Kvesić.

Nova zgrada pedijatrije ima pet etaža: suteren, prizemlje i tri sprata. U suterenu su smješteni tehnički prostori, čisteći servis, garderoba, dvorana za sastanke, dok će u prizemlju biti prijem pacijenata, sadržaji specijalističko konzilijarnih djelatnosti, te dnevna bolnica.

Stacionarni sadržaji pedijatrije biće smješteni na prvom i drugom spratu, dječja hirurgija je takođe na drugom spratu, dok su stacionarni sadržaji neonatološkog odjela i jedinice intenzivnog liječenja smješteni na trećem katu. ”Riječ je o deset hilkjada kvadrata nove savremene zgrade koja izgleda prekrasno. Unutar nje je 95 soba od kojih svaka ima jedan dječiji krevet, krevet za majku i sanitarni čvor. Znači, sve su jednokrevetne sobe, a u nekakvim ekstremnim, vanrednim uslovima možemo ih pretvoriti u dvo ili trokrevetne sobe. Tu je i savremena intenzivna njega. To  izgleda dobro i zaista sam ponosan na ono što smo napravili”, kaže direktor SKB-a Mostar.

Do sada je u izgradnju utrošeno oko 20 miliona maraka, a kada se uračunaju i sredstva koje trebaju uplatiti Federalna i Vlada HNK za opremu klinike, vrijednost ovog projekta iznosit će oko 34 miliona maraka. Govoreći o značaju nove zgrade za Mostar i Hercegovinu, Kvesić ističe kako je sadašnja pedijatrija stara 70 godina i dosta neuslovna te da je jedan od svakodnevnih problema nedostatak prostora, pogotovo ako moraju zadržati majku uz dijete. Naglašava kako Mostar s novom zgradom pedijatrije dobija dječiju bolnicu kakve nema na Starom kontinentu. ”Sadašnja pedijatrija funkcioniše na 1500 kvadaratnih metara, a nova ih ima 10 hiljada. Obišao sam puno dječijih bolnica, takve nema u Evropi”, poručio je Kvesić.

Prethodni članakEKOLOŠKA AKCIJA ”BOŽURA”: Zasadili 80 sadnica crnog bora iznad Starog groblja u Bjelušinama
Naredni članakAleksandra Prijović objavila “selfi života”