EKOLOŠKA AKCIJA ”BOŽURA”: Zasadili 80 sadnica crnog bora iznad Starog groblja u Bjelušinama

Srpski omladinski klub ”Božuri” iz Mostara juče je realizovao projekat “Kucnuo je ekološki čas”, te su na lokalitetu iznad Starog pravoslavnog groblja u Bjelušinama, na uzvišenju Stolac, zasadili 80 sadnica crnog bora.

Akcija je realizovana u saradnji sa Crkvenom opštinom Mostar u čijem vlasništvu se nalazi zemljište, a u akciji je učestvovalo 14 vriejdnih aktivista.

Staro pravoslavno groblje smješteno je u sjeveroistočnom dijelu Mostara, u dijelu grada koji se zove Bjelušine, na uzvišenju Stolac, u neposrednoj blizini Stare pravoslavne crkve.

Sekretar SOK ”Božuri” Marko Bulajić kaže da je ovaj poduhvat izuzetno  značajan za reforestaciju područja iznad grada, koja pripadaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a koja su uslijed odranjanja zemljišta, erozije i vrlo čestih bujičnih voda, u jako lošem stanju.

”Sve to dovelo je u opasnost opstanak nekih od lokaliteta, koje bi trebalo da čuvaju nadležni zavodi i ustanove, budući da su na listi nacionalnih spomenika BiH, poput groblja Pašinovac”, kaže Bulajić.

Mostarski paroh Marko Gojačić pohvalio je akciju aktivista ”Božura”.  “Mi smo danas uradili jedan važan posao, čiji rezultati neće biti vidljivi odmah, već možda tek za poneku deceniju, ali mi trebamo i da radimo tako da se naši rezultati vide duboko u budućnost, da se trudimo da naša generacija u Mostaru, ostavi ovo mjesto i ovaj grad boljim nego što smo ih zatekli”, kazao je Gojačić nakon akcije.

Projekat su podržali Grad Mostar i Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoline Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Prethodni članakDodik u dvodnevnoj posjeti Mađarskoj; Sutra sa Orbanom
Naredni članakMOSTAR DOBIJA PEDIJATRIJU KAKVE NEMA U EVROPI (video)