Mostar će na ljeto biti potpuno pokriven kamerama

Nabavkom su planirani isporuka, ugradnja, podešavanje i puštanje u rad opreme, a kako je navedeno, sistemi video nadzora trebali bi se uspostaviti na lokacijama na užem području Mostara.

Na ovu temu prvi put govora je bilo krajem prošle godine. U tom trenutku na području grada nalazilo se dvanaest kamera za video nadzor. Stručnjaci smatraju da je za “prekrivanje” svih kvartova potrebno instalirati još 70 novih.

 

Gradonačelnik Mario Kordić vjeruje kako će projekat uskoro biti realizovan. Nakon huliganskih izgreda u novembru prošle godine Grad je odmah osigurao 360.000 KM za nabavku opreme.

– Radimo na projektu. Morate znati da to ne znači samo kupite i postaviti kamere, rekao je tada gradonačelnik Mostara.

Čelni ljudi Mostara, poučeni iskustvima s dvanaest postojećih kamera, dobro znaju koliko je nadzor važan, a pozitivna su i iskustva u drugim gradovima.

Prvi grad u BiH koji je kompletan pokriven bio je Čapljina. Instalacijom je došlo do znatnog pada kriminaliteta, a zahvaljujući tehnologiji rasvijetljena su i brojna krivična djela, te prekršaji.

– U početku je bilo različitih razmišljanja poput onih da nam ne treba veliki brat, međutim ogromna većina je prihvatila nadzor kao nešto dobro i nešto što se kasnije pokazalo isplativim. Stopa kriminaliteta smanjila za 30 posto. Dakle, preventivno smo htjeli djelovati, a video nadzor je policiji poslužio u nekoliko slučajeva da otkriju počinioca djela, rekao je gradonačelnik Smiljan Vidić.

Obavijest o nabaci opreme u Mostaru objavljena je 11. maja, četiri mjeseca nakon prvobitno iznesenog plana. Ime najuspješnijeg ponuđača trebalo bi biti poznato 30. juna, a za realizaciju će preostati šest mjeseci. Iako je postupak objavljen u maju Kordić je u još februaru objavio kako se krenulo s postavljanjem kamera s ciljem poboljšanja sigurnosti.

– Postavljene kamere na području Mostara će nadzirati djelatnici MUP-a HNK. Čvrsto vjerujemo kako će video nadzor pomoći u regulisanju brzine, kao i spriječavaju svih oblika narušavanja javnog reda i mira, navedeno je na Kordićevoj Facebook stranici.

Podsjetimo, u velikoj tučnjavi navijača Zrinjskog i Veleža krajem prošle godine, jedna osoba je teže povrijeđena, te se nakon višednevne bitke na sreću uspješno izliječila.

Tih dana su o problem kriminaliteta i efikasnosti video nadzora govorili svi, od stručnjaka iz oblasti sigurnosti, do vijećnika u Gradskom vijeću Mostara, koji su zagovarali instalaciju kamera na području cijelog grada. Nadamo se da iste neće služiti samo za kažnjavanje saobraćajnih prekršaja.

dnevni.ba

Prethodni članakHDZ BiH: Podrška Bevandinom stavu da se ne izdvoji novac za izbore
Naredni članakZahvaljujući ljudima velikog srca: Novac za liječenje prikupljen, mali Vukan danas putuje u Budimpeštu