Moskva: Rizik od incidenata zbog vježbi NATO, vraćanje na hladnoratovske šeme

Vježbe takvog obima kao što su predstojeće NATO Stedfast difender 2024 povećavaju rizik od vojnih incidenata, ali Rusija ne može biti zastrašena takvim provokativnim demonstracijama sile, izjavio je danas zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško.

On je za RIA Novosti rekao da svaki događaj ovih razmjera značajno povećava rizik od vojnih incidenata i dodatno destabilizuje bezbjednosnu situaciju.

Prema njegovim rečima, interesi evropske bezbjednosti danas malo brinu one koji vode NATO, jer je, kako je ocenio, “njima glavno da zadrže ovaj instrument američkog uticaja, u već izgubljenoj borbi za očuvanje zapadne hegemonije u svijetu”.
Istovremeno, diplomata je naglasio da Rusija ne može biti zastrašena ovim provokativnim demonstracijama.

– Moskva ima sve resurse da osigura bezbjednost i odbrambenu sposobnost – rekao je zamjenik šefa ruske diplomatije.
Gruško smatra da razmjere vježbi NATO-a označavaju konačno i neopozivo vraćanje Sjevernoatlantske alijanse na hladnoratovske šeme usmjerene na konfrontaciju sa Rusijom.

Gruško je naveo da se pripreme za vježbe odvijaju u pozadini “vještački podgrejane situacije vojne psihoze” i poziva Evropljanima da se pripreme za mogući rat sa Rusijom.

– Cilj je jasan: demonizacijom Rusije, zastrašivanjem prosječnog čovjeka, opravdati neobuzdano povećanje vojnih izdataka i potpuno promašenu politiku podrške kijevskom režimu u cilju nanošenja strateškog poraza Rusiji – rekao je Gruško.

U četvrtak je vrhovni komandant savezničkih snaga NATO-a u Evropi Kristofer Kavoli najavio da će početkom sljedeće nedjelje početi “najveće vježbe u posljednjih nekoliko decenija”, Stedfast difender 2024, u kojima će učestvovati oko 90.000 vojnika, a koje će trajati nekoliko mjeseci.

Prethodni članakKošarac: Hitno usvojiti zakon o Ustavnom sudu
Naredni članakPAO PUTNIČKI AVION