Košarac: Hitno usvojiti zakon o Ustavnom sudu

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košaraca istakao je da je odluka Narodne skupštine Republike Srpske da se na teritoriji Srpske ne primjenjuju odluke Ustavnog suda BiH najbolji je odgovor na njegove brutalne nasrtaje na ustavni poredak i suverenitet ove zemlje.

Košarac je rekao da je Ustavni sud BiH odavno izgubio kredibilitet i postao klasična politička marioneta u rukama ambasadora Majkla Marfija i nelegitimnog Kristijana Šmita za obračun sa Republikom Srpskom.

– Kome i kakve odluke donosi Ustavni sud BiH u krnjem sastavu i to bez ijednog srpskog sudije?! Potpuno je iracionalno očekivati da Republika Srpska to prihvati. Ako zaista misle da mogu bez Srba i Hrvata, sa troje stranaca i dva Bošnjaka, kadra SDA, onda je to potpuni nestanak BiH, jer je protivno Dejtonskom sporazumu i Ustavu BiH – konstatovao je Košarac.

On je rekao da sve dok se ne usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH i stranci ne odu iz ove institucije za Srpsku su njegove odluke ništavne.

– Nije to nikakav hir Republike Srpske, niti bilo kakva blokada. To je ozbiljna politika koja insistira na ustavnosti i dejtonskom okviru. Od toga nećemo odustati. Zato tražimo što hitnije usvajanje zakona o Ustavnom sudu BiH, koji će regulisati pitanje stranih sudija. Srpska je ponudila rješenja. Na redu su partneri iz FBiH – objavio je Košarac na društvenoj mreži Instagram.

Prethodni članakHrvatska: Snijeg, led i olujni vjetar stvaraju probleme u saobraćaju
Naredni članakMoskva: Rizik od incidenata zbog vježbi NATO, vraćanje na hladnoratovske šeme