Moskva poručuje Vašingtonu: Umirite ambicije – pokušaji da se Rusija slomi uzaludni

Težnje SAD da “upravljaju cijelom planetom” nailaze na sve veći otpor globalne većine, stoga je vrijeme da Vašington shvati da uzalud maše sankcionom palicom i da počne da umiruje svoje ambicije, saopštila je ruska ambasada u Vašingtonu.

Ruske diplomate napominju da su obratili pažnju na nove destruktivne odluke američke administracije, vezane za jačanje sankcionog pritiska na Rusiju i njoj prijateljske zemlje.

Američke vlasti su uvele nove restrikcije 16. novembra, baš na dan kada se navršilo 90 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između SSSR i SAD.

– Vašington konačno treba da shvati da je uzaludno mahanje sankcionom palicom i pokušaji da se slomi Rusija. Јednopolarni svijet nepovratno odlazi u prošlost. Američke težnje da upravljaju cijelom planetom izazivaju sve veći otpor svjetske većine. Što prije lokalni vladajući krugovi umire svoje ambicije, odustanu od metoda ekonomskog i političkog diktata, lakše će im biti da se integrišu u policentrični sistem međunarodnih odnosa koji se formira – navodi se u komentaru ruske ambasade na Telegramu.

Iz ambasade konstatuju da su SAD otvoreno agresivne prema Rusiji, ali da su pokušaji da je slome – uzaludni.

Ambasada podsjeća da su “istoriji saradnje dvije sile bilo uspona i padova, konfrontacije, bratstva po oružju i trke u naoružanju”.

– Periodi normalnog dijaloga donosili su samo korist narodima obje zemlje i interesima globalne bezbjednosti. Međutim, današnja vremena karakteriše otvorena agresija Vašingtona, koji je za cilj proglasio “strateški poraz” Rusije. Fokus je na iscrpljivanju domaće privrede, podsticanju protestnih osjećanja i demonizovanju Moskve na međunarodnoj areni – ocjenjuje ruska ambasada.

Prema tome, SAD uporno pokušavaju da angažuju protiv Rusije cijeli arsenal sankcija.

– Ograničenja se množe kako pod izmišljenim izgovorima o potrebi da se suprotstavi ruskom uticaju u raznim dijelovima svijeta, tako i zbog čisto sebičnih ciljeva. Konkretno, riječ je o želji administracije da prekroji globalnu energetsku mapu uz pomoć nelegitimnih anti-tržišnih inicijativa poput “ograničenja cijena” ruskih sirovina – navodi se u saopštenju.

Prethodni članakKaran: Niko nikada neće uhapsiti predsjednika Srpske
Naredni članakBajden potpisao zakon o budžetu: Nema dodatne pomoći za Izrael i Ukrajinu