Karan: Niko nikada neće uhapsiti predsjednika Srpske

Niko nikada neće uhapsiti predsjednika Republike Srpske zato što je obavljao svoj ustavni posao i ako nekog treba hapsiti, onda je to Kristijan Šmit, rekao je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan u našem političkom magazinu Pečat.

Karan je istakao da bi njegov kolega iz FBiH Ramo Isak trebalo da se bavi prijetnjama terorizma, umjesto što, mimo svojih nadležnosti, prijeti da će uhapsiti predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

– Isak ne bi smio tako da istupa. Njegova politika prelazi u funkciju huškanja i potpirivanja. Radikalne grupacije će se nakon takvih istupa osjećati vrlo sigurno… Isak potpuno nastupa kao političar, a loše je da neko ko vodi političku partiju vodu MUP – rekao je Karan.

On je istakao da proces pred Sudom BiH protiv predsjednika Srpske predstavlja klasičan primjer rušenja Dejtonskog sporazuma i Ustava.

– Sudi se predsjedniku za nešto što nije krivično djelo, od nekoga ko ne može donijeti izmjene Krivičnog zakona. Ovo je ustavnopravno nasilje. Isak to preskače, ne želi da priča o tome. Evo ja neću preskočiti i reći ću – nikada niko neće uhapsiti predsjednika Republike zato što je radio svoj ustavni posao. Predsjednik je radio ustavni posao,  a MUP Srpske šititi ustavni poredak i institucije Srpske – naglasio je Karan.

Karan je istakao da bi trebalo uhapsiti Kristijana Šmita zbog rušenja ustavnog poretka BiH.

– Da je ovo normalna država i normalne pravosudne institucije, i Sud i Tužilaštvo, ovdje bi bio uhapšen Šmit i to ne zato što radi na crno, nego što ruši ustavni poredak – naglasio je Karan.

Karan smatra da političari u Federaciji BiH, biranjem strane u sukobu u Gazi, ideološki podstiču radikalne grupacije u BiH.

On je istakao da nije dobro ove radikalne elemente miješati u političke vode, jer se time štite i pospješuju da se osjećaju još sigurnije i djeluju u radikalnom, terorističkom pravcu.

– Posljednjih godina rijedak je slučaj terorizma u svijetu u kojem nije postojala neka poveznica sa BiH. To je jako loše, loše su poruke. Takvim porukama se stvara sigurno mjesto i logistička baza za radikalne islamske vjerske elemente – rekao je ministar unutrašnjih poslova Srpske.

Karan je podsjetio da je MUP Srpske nakon terorističkog napada u Zvorniku osnovao posebnu organizacionu jedinicu koja se bavi ekstremizmom i terorizmom – Upravu za borbu protiv terorizma i ekstremizma.

– Svih ovih devet godina mi se bavimo tim problemom – paradžematima. Registrovali smo veliki broj paradžemata. Dio njih je stao pod legalno krilo Islamske zajednice. Јesmo li riješili radikalne istupe, ideologije i politike? Nismo. Oni su se samo dodatno prikrili ušašvši u legalne okvire Islamske zajednice ili pod okrilje nekih nevladinih organizacija i udruženja – rekao je Karan.

On je naglasio da policija zna “da su to elementi koji su potencijalna prijetnja za izvođenje terorističkih aktivnosti unutar i van BiH”.

Govoreći o Dejtonskom mirovnom sporazumu i stanju nakon 28 godina od njegovog donošenja, Karan je rekao da se od donošenja ovog sporazuma radi na njegovoj razgradnji.

– Punu državnost Bosni i Hercegovini dala je Republika Srpska, dajući joj dio svog suvreniteta. Danas BiH ima vanjski suverenitet jer joj je to Republika Srpska dala. Zato ZAVNOBiH ne može biti kontinuitet BiH – rekao je Karan.

On je istakao da se nasilnim putem razgrađuje i ruši dejtonska BiH i da je njena budućnost neizvjesna.

Prethodni članakŽuto upozorenje zbog vjetra i kiše
Naredni članakMoskva poručuje Vašingtonu: Umirite ambicije – pokušaji da se Rusija slomi uzaludni