MOLEBAN ZA POČETAK ŠKOLSKE GODINE U STAROJ CRKVI U MOSTARU – Sveštenik Kojić djeci poručio: Morate imati na umu da je ova zajednica iznjedrila Šantića, Šolu, Ćoroviće…

U Staroj crkvi u Mostaru danas je nakon svete liturgije služen moleban za početak školske godine kome je prisustvovao veliki broj učenika iz mostarskih osnovnih i srednjih škola.

Svetu liturgiju služio je starješina Saborne crkve u Mostaru Duško Kojić uz sasluženje mostarskog paroha Marka Gojačića.

Sveštenik Kojić kazao je da je molitva čitana za početak školske godine da Gospod da učenicima da dobro usvajaju znanja i da ih Gospod sačuva od svih iskušenja sa kojima će se susresti.

Kojić je izrazio zadovoljstvo što je Stara crkva danas bila pretijesna da primi sve vjernike, te pozvao roditelje da djecu redovno dovode u crkvu. ”Neka Gospod Bog usadi u srca naša i naše djece mudrost i da im uvijek bude na pameti da je ova zajednica iznjedrila mnoge velikane poput Alekse Šantića, Atanasija Šole, braće Ćorovića i kasnije mnoge poznate Mostarce”, kazao je Kojić.

On je naglasio da i danas djeca koju pohađaju dopunsku Prosvjetinu školu gdje god odu budu najbolja. ”Oni i danas kada odavde izađu predstavljaju i roditelje svoje, ali i nas kao zajednicu. Zato vas pozivam da naučite djecu da se raduju. Pjevali smo jutros – radujte se i veselite se, to je ono što nam Bog zapovijeda”, poručio je sveštenik Kojić.

On je naveo da u osnovnim srednjim školama na području Mostara ima oko 250 učenika koji pohađaju pravoslavni vjeronauku. ”U nekim srednjim školama djeca nemaju redovnu nastavu već na kraju školske godine vjeronauku polažu kao vanredan predmet. U svim osnovnim školama djeca imaju pravoslavnu vjeronauku, a raduje nas da je ove godine 15 prvačića upisano na pravoslavnu vjeronauku”, kazao je Kojić.

On navodi da srpska djeca u Mostaru nemaju mogućnost da nastavu pohađaju na maternjem jeziku, niti da imaju nacionalnu grupu predmeta. ”Zbog toga smo se opredijelili da zajedno sa SPKD ”Prosvjeta” za djecu organizujemo dopunsku nastavu iz srpskog jezika, istorije i kulture kroz Prosvjetinu školu koju učenici pohađaju svake druge subote”, kazao je Kojić. On je istakao da među djecom koja pohađaju pravoslavnu vjeronauku i Prosvjetinu školu ima mnogo izuzetnih pojedinaca sa izvrsmim uspjehom kroz osnovno i srednje obrazovanje, a kasnije i kroz visokoškolsko, na šta srpska zajednica u Mostaru može biti ponosna.

Vjeroučitelji pravoslavne vjeronauke za djecu su spremili prigodne poklone i posluženje, a Srpski omladinski klub ”Božuri” pripremio je za mostarske prvačiće torbe i školski pribor koji im je podijeljen nakon liturgije.

Prethodni članakPETORO POVRIJEĐENO U NEREDIMA U MOSTARU
Naredni članakSOK ”BOŽURI” OBRADOVAO MOSTARSKE PRVAČIĆE