“Mogu li Vučić, Milanović i Erdogan UMIRITI TENZIJE u BiH” Dodik ima prijedlog kako stabilizovati situaciju u zemlji

Da li predsjednici Srbije, Hrvatske i Turske, Aleksandar Vučić, Zoran Milanović i Redžep Tajip Erdogan, svojim autoritetima mogu dovesti do stabilizacije prilika u Bosni i Hercegovini ili je za tako nešto potrebna isključivo dobra volja svih političkih aktera unutar ove države?

Tema je ovo koju je ponovo aktuelizovao srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD, Milorad Dodik, koji se juče u Turskoj sastao s tamošnjim ministrom spoljnih poslova, Mevlutom Čavušogluom.

Dodik je na sastanku ponovio svoju raniju ideju, da se putem trilateralnog sastanka, na kojem bi s jedne strane bili Erdogan, Milanović i Vučić, a s druge trojica predstavnika srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda iz BiH, napravi određen dogovor koji bi dodatno stabilizovao situaciju u samoj BiH.

Da li bi ovakav sastanak, zaista, doveo do stabilizacije ili unutrašnje probleme moramo da rješavamo mi sami?

Kompromis

Šef Kluba poslanika SNSD u parlamentu Srpske, Igor Žunić, smatra da je za ukupne odnose u BiH veoma važno da je sastanak Dodika i Čavušoglua prošao u prijateljskoj i konstruktivnoj atmosferi.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Svi znamo da je Turska veoma važan faktor stabilnosti na Balkanu, a naročito u BiH. Upravo zato mislim da je ponovno aktiviranje trilateralnog sastanka zvaničnika Srbije, Hrvatske i Turske, te izabranih predstavnika naroda u BiH, važan korak ka uspostavljanju novog dijaloga u BiH – ističe Žunić za Srpskainfo.

Kada se uzmu u obzir, kako dodaje on, prijateljske veze, ekonomski odnosi i istorijski odnosi na ovom prostoru, siguran je da su to politički faktori koji imaju najveći interes za mir i prosperitet u BiH.

Žunić kaže da je BiH nastala na kompromisu i razumijevanju potreba svakog naroda i na tim principima treba nastaviti da živi.

– Siguran sam da bi ovakav vid sastanka imao veći uticaj na poboljšanje odnosa u BiH nego bilo kakve inicijative Evropske unije i američke administracije. Vjerujem da će bošnjačke političke elite to razumjeti i prihvatiti ovakvu vrstu sastanka – ističe Žunić.

Navodi da vjeruje i da će dio zapadnih ambasadora to razumjeti i smanjiti uticaj na politike kod lidera stranaka s bošnjačkim predznakom.

Dogovor i kompromis, kako ističe Žunić, uz prihvatanje slova Dejtonskog mirovnog sporazuma je jedini način da BiH opostane, ali i  da dalje napreduje prema Evropskoj uniji.

– Siguran sam da su Srbija, Hrvatska i Turska iskreno zainteresovani za mir i prosperitet u BiH – zaključio je Žunić.

Alibi za nesposobnost

Lider DNS, Nenad Nešić, ističe da je svaki razgovor koristan, te da je spremnost Srbije, Hrvatske i Turske da pomognu u stabilizaciji i normalizaciji odnosa u BiH dobrodošla.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Međutim, kako dodaje, to ne smije biti alibi za nesposobnost vladajućih elita da ponude rješenje.

– Niko nam ne može pomoći ako nismo spremni da pomognemo sami sebi. Кljuč je u dogovoru tri naroda unutar BiH. Ova zemlja može biti jako lijepa zajednička ulica Srba, Hrvata i Bošnjaka. Ne može biti kuća Bošnjaka u kojoj smo mi podstanari – istakao je Nešić za Srpskainfo.

Dodaje da što prije to svi shvate, to ćemo prije prestati da točak istorije guramo unazad i okrenućemo se budućnosti.

Prethodni članakPredmet “Dobrovoljačka”: Ako bude pritisaka na svjedoke, biće zatražen pritvor za neke optužene
Naredni članakOBILjEŽENO 30 GODINA OD FORMIRANjA NEVESINjSKE BRIGADE (foto)