“MODERNA” OBUSTAVILA ISPORUKU VAKCINA ZBOG KONTAMINACIJE

epa08898832 Michelle Chester, DNP, director, employee health services, Northwell shows the Moderna coronavirus disease (COVID-19) vaccine at Northwell Health's Long Island Jewish Valley Stream hospital in New York City, USA, 21 December 2020. EPA-EFE/EDUARDO MUNOZ / POOL

TOKIO – Kompanija “Moderna” saopštila je danas da je obustavila isporuku oko 1,63 miliona doza svoje vakcine protiv virusa korona u Japanu nakon izvještaja o kontaminaciji bočica određenim česticama, za koje se sumnja da su povezane sa proizvodnom linijom u Španiji.

Iako “Moderna” tvrdi da nisu identifikovani nikakvi problemi vezani za bezbjednost ili efikasnost, suspenzija predstavlja novi neuspjeh za firmu čiji su partneri prošlog mjeseca imali kašnjenja u proizvodnji, što je poremetilo isporuke nekim zemljama, uključujući Južnu Koreju.

To je navelo neke japanske kompanije da otkažu vakcinaciju radnika planiranu za danas, jer je većina spornih doza isporučena na mjesta masovne vakcinacije i radna mjesta u Japanu.

“`Moderna` potvrđuje da je obaviještena o slučajevima čestica koje se vide u bočicama vakcina protiv virusa korona”, navodi se u saopštenju Moderne.

U saopštenju se navodi da kompanija istražuje izvještaje i ostaje posvećena brzom radu sa svojim partnerom “Takedom” i regulatorima na rješavanju ovog problema.

Vjeruje se da bi kontaminacija mogla biti posljedica proizvodnog problema u jednoj od proizvodnih linija na lokaciji u Španiji.

Nije poznato da li je to uticalo na isporuke u druge zemlje.

Serija spornih vakcina imala je 565.400 doza, a “Moderna” je saopštila da je stopirala isporuku ove i još dvije serije.

“Takeda” je saopštila da je sprovela hitan pregled nakon što su u velikom broju bočica sa vakcinom pronađene čestice na mjestu inokulacije u Japanu.

Japansko Ministarstvo zdravlja odlučilo je da povuče neke doze iz predostrožnosti nakon konsultacija sa “Takedom”, ali je saopštilo da će nastojati da smanji uticaj povlačenja na svoje planove vakcinacije.

Zvaničnici su rekli da nije prijavljen nijedan slučaj zdravstvenih problema povezanih sa davanjem ovih vakcina.

Kompanija “Džepen erlajnz” saopštila je da je danas otkazala vakcinaciju svojih zaposlenik ovom vakcinom zbog pojave čestica.

Još jedna japanska avio-kompanija, ANA, takođe je danas obustavila vakcinaciju, prenosi novinska agencija Kjodo.

Srna

Prethodni članakNastavlja se nestabilno vrijeme, evo gdje će najviše padati
Naredni članakKeks kolač koji se ne peče, gotov za 15 minuta