MINISTARSTVO PROSVJETE NAKON PROTESTA: IZREČENE SU NEISTINE, PRITISKA NA SINDIKATE NIJE BILO

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona odbacilo je u javnoj reakciji navode sindikata prosvjetnih radnika u HNK-u, s porukom da ”nastavlja predano raditi za dobrobit svih radnika u obrazovanju”. Reakciju prenosimo u cijelosti:

Na protestima koje su juče, 20.2.2024. godine, organizovali sindikati osnovnih i srednjih škola s područja HNK-a, izrečene su grube i neistinite kvalifikacije o navodnim pritiscima ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta Adnana Velagića na pojedine članove sindikata i direktore škola. Ovim putem obavještavamo sve uposlenike u odgojno-obrazovnom sistemu HNK-a, kao i cjelokupnu javnost da su navodni pritisci na članove sindikata i direktore škola neistina i izraz nemoći pojedinih sindikalnih aktivista da ubijede svoje članstvo o neophodnosti ovakvih protesta.

Želimo da obavijestimo javnost, a ponajprije prosvjetne radnike da na adresu Ministarstva od strane predstavnika sindikata osnovnih i srednjih škola nikada nije stigao niti jedan zvanični poziv na razgovore. Istina je da smo obavili određene neformalne razgovore sa pojedinim predsjednicima sindikata i utvrdili dobar put za rješavanje određenih sindikalnih zahtjeva.

Nažalost, činjenica je da se u obrazovnom sistemu u HNK-a primjenjuju zakonski i podzakonski akti koji su zastarjeli i čije su izmjene i dopune apsolutno neophodne i to je jedan od problema sa kojim se Ministarstvo suočava u ovom momentu, a sasvim je jasno da je za rješavanje ovakvih problema potrebno određeno vrijeme i saradnja s drugim institucijama i organima izvršne i zakonodavne vlasti.

Ovim putem obavještavamo javnost da će Ministarstvo i dalje nastaviti predano raditi na iznalaženju rješenja za sindikalne zahtjeve i izradi novih zakonskih i podzakonskih propisa kojima ćemo unaprijediti obrazovni sistem u našem kantonu, te da svi sektori Ministarstva predano rade na izradi novih zakonskih i podzakonskih akata, ne samo u obrazovanju, nego i na polju nauke, kulture i sporta.

Prethodni članakEU odobrila 13. paket sankcija protiv Rusije
Naredni članakMostarski učenici posadili hiljadu sadnica crnog bora na Fortici