Ministarstvo najavilo krivične prijave zbog zastava Islamske države i pokliča “Alahu ekber”

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske najoštrije je osudilo incident zbog isticanja zastava “Islamske države” i pokliča “Alahu ekber!” tokom ceremonije polaganja cvijeća i parastosa ispred spomen-krsta kod Crkve Svetog Đorđa u Stogu kod Vozuće u okviru obilježavanja 26 godina od stradanja Srba iz ovog kraja pod nazivom “Stazom egzodusa”.

Ministarstvo je saopštilo da će podnijeti krivičnu prijavu protiv N.N. izvršioca Ministarstvu unutrašnjih poslova u Zeničko-dobojskom kantonu.

– Osuđujemo ovakvo neprimjereno i sramno ponašanje grupe ljudi u automobilima koji su ometali parastos u Stogu s ciljem zastrašivanja i onemogućavanja Srba da dostojanstveno odaju počast žrtvama i da se neki od njih vrate na svoja vjekovna ognjišta u Vozući, dolini rijeke Krivaje i južnog Ozrena – navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo je konstatovalo da je ovo nepoštovanje brojnih žrtava koje su mudžahedini 1995. godine na ovim prostorima zvjerski ubili, sa istim pokličem, noseći iste zastave “Islamske države”, te da je to očigledan primjer šta Srbi povratnici mogu da očekuju u ovom dijelu Federacije BiH /FBiH/.

U Ministarstvu rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske ističu da je sve izgledalo još sramnije i dodatno uznemirujuće jer se incident dogodio u prisustvu policijskih službenika FBiH koji su obezbjeđivali skup “Stazom egzodusa”.

U Stogu je 10. septembra obilježeno 26 godina od progona 1.920 srpskih porodica sa područja Vozuće, doline rijeke Krivaje i južnog Ozrena, i okončanja etničkog čišćenja Srba sa područja zeničke regije.

Obilježavanju sjećanja prisustvovao je i predstavnik Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Srbi iz Vozuće protjerani su sa vjekovnih ognjišta u ofanzivi takozvane Armije BiH, koja je, u zavisnosti od jedinice i smjera napada neprijateljskih snaga, nosila nazive “Uragan 95”, “Farz 95” i “Badr al Bosna”.

Masovno stradanje Vozućana trajalo je od 10. do 24. septembra 1995. godine usljed ofanzive 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda “El mudžahedin”, te NATO bombardovanja potpomognutog njihovim jedinicama za brza dejstva, kao i pakistanskim kontingentom međunarodnih mirovnih snaga.

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za većim brojem još traga.

Padom Vozuće okončano je protjerivanje i etničko čišćenje Srba sa područja zeničke regije, započeto 1992. godine.

Prethodni članakMediji: Severina prijetila patrijarhu Porfiriju
Naredni članakMerkelova u posjeti Beogradu – šta je učinila za Srbiju i zapadni Balkan