Ministar Šuta o 100 dana rada u Ministarstvu finansija HNK

Od imenovanja novog saziva Vlade HNK prošlo je tačno sto dana, a iz kantonalnog Ministarstva finansija navode kako su u ovom periodu pokrenuli niz aktivnosti u pogledu izrade i donošenja jako značajnih finansijskih akata i dokumenata važnih za funkcionisanje tog kantona.

Kako su istakli, u prethodnih sto dana Vlada je održala ukupno 12 sjednica, a veliki broj tačaka dnevnog reda odnosio se na Ministarstvo finansija po kojima je izvjestilac ili predlagač bio ministar finansija Adil Šuta.

“Krajem prethodne godine, iako ograničeni vremenskim i ljudskim resursima, Ministarstvo finansija je aktivno radilo na pripremi izmjena i dopuna budžeta za 2023. godinu, koje su usvojene i na Vladi i na Skupštini, kao i izmjene i dopune Zakona o izvršenju budžeta te odluka o privremenom finansiranju za prvo tromjesečje 2024. godine čime nismo dopustili bilo kakvo ugrožavanje kantona, korisnika budžeta niti kantonalnih upravnih tijela i organizacija”, saopćili su iz tog ministarstva.

Vlada i Skupština su, također na prijedlog Ministarstva finansija, usvojili Dokument okvirnog budžeta za period 2024. – 2026. godine.

“Vlada je, na prijedlog Ministarstva finansija, usvojila jako značajne dokumente od interesa za kanton. Na posljednjoj sjednici Vlade usvojen je Prijedlog budžeta, kao i Prijedlog zakona o izvršenju budžeta, koji je poslije toga usvojen i na Skupštini, čime je naš kanton dobio budžet u ukupnom iznosu od 366,2 miliona KM, a na kojem je radilo Ministarstvo finansija”, saopćili su.

Kao komandant Kantonalnog štaba civilne zaštite, ministar Šuta uspostavio je redovnu komunikaciju sa načelnikom štaba i v.d. direktorom Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo Eugenom Ćubelom.

“Paralelno s navedenim aktivnostima, ministar Šuta bio je proaktivan u pogledu otvorenosti prema medijima, građanima i zainteresovanoj javnosti. Upriličen je i novogodišnji prijem za novinare i predstavnike medija, koji su imali priliku kroz jednosatni razgovor, dobiti informacije na brojne teme. Također, Ministarstvo i ministar su blagovremeno izvještavali javnost o aktivnostima putem drugih kanala komunikacije”, stoji u saopćenju.

Kako se navodi, ministar Šuta imao je niz posjeta i radnih sastanaka sa predstavnicima opština, obrazovnih i kulturnih ustanova, sportskih kolektiva i uspješnih pojedinaca, sa željom da se uspostavi ili nastavi adekvatna i kvalitetna saradnja koja će rezultirati pozitivnim projektima.

Prethodni članakOručević odgovorio na Čovićevu izjavu da je Stari most “njegov”: Vjerovatno je onaj Praljkov srušeni Stari most njegov
Naredni članakMostar Summer Fest 2024. od 27. do 29. juna