MILUNOVIĆ: MITROVDANSKE BITKE – SIMBOL POBJEDE NAD DALEKO NADMOĆNIJIM NEPRIJATELJEM

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da pobjede u mitrovdanskim bitkama 1992. i 1994. godine nisu samo simbol odbrane Nevesinja i istočne Hercegovine, nego i simbol velike pobjede nad daleko nadmoćnijim i brojnijim neprijateljem.
Milunović je podsjetio da je u prvoj Mitrovdanskoj ofanzivi bilo 10 puta više neprijateljskih snaga, ali da to nije bilo dovoljno Hrvatima, koji su bili potpomognuti regularnim jedinicama iz Hrvatske i mobilisali kompletan vojni potencijal, da pokore hrabro Nevesinje.

On je istakao da pobjede u Mitrovdanskim bitkama, zajedno sa probojem Koridora, odbranom zapadnokrajiških opština, Podrinja i Sarajevsko-romanijske regije spadaju u red najvećih bitaka u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

„Vjerovatno nisu iz naše istorije naučili ništa i nisu znali na koga idu. Herojski borci, koji su sa 1.500 ljudi bili na položaju, herojski borci Nevesinjske brigade, porazili su i potukli do kraja protivničke snage“, rekao je Milunović novinarima u Nevesinju.

Ministar je napomenuo da je isto bilo i u drugoj neprijateljskoj ofanzivi gdje su se poslužili lukavstvom i više od 900 svojih boraca ubacili u pozadinske redove srpske vojske, međutim bili su desetkovani i veliki broj svojih vojnika uopšte nisu izvukli.

„Danas ovdje slavimo pobjede, prisjećamo se onih koji su poginuli, ali i ko nas je napao da se to ne bi ponovilo“, rekao je Milunović.

Jedan od ratnih komandanata Nevesinjske brigade Ranko Prodanović rekao je da u Nevesinju s posebnim pijetetom slave Svetog Dimitrija, jer obilježavaju veliku pobjedu srpske vojske u toj borbi.

„Slavimo pobjedu života nad smrću, slavimo i prisjećamo se svih naših junaka koji su za Mitrovdan položili život za odbranu Nevesinja, Hercegovine i za stvaranje Republike Srpske. Zato je ovaj dan sveti i zato ga svi mi sa ovakvim počastima proslavljamo“, rekao je Prodanović.

On je posebno zahvalio svima koji su doprinijeli da srpske pobjede budu vojnički čiste, neukaljane i dostojanstvene i da na taj način proslavljaju i očuvaju Republiku Srpsku.