Milo Đukanović priznao poraz

Predsednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović rekao je da ga incidenti ne iznenađuju kao ni „necivilizacijski momenti“ sa slavlja pobjede tri do juče opozicione partije.

Milo Đukanović  je u intervjuu za Newsmax Adria rekao da su u Crnoj Gori kao i u regionu suprotstavljena dva pristupa – prozapadni kurs sa jedne i nazadni nacionalistički sa druge strane koji je sada probuđen.

 – Incidenti nisu nikog iznenadili, slavlje još manje. Razloga za slavlje uvijek ima, ali to slavlje podrazumijeva i civilizovan odnos prema drugim građanima i potrebi očuvanja stabilnosti Crne Gore. Mi smo sinoć prisustvovali jednom izlivu netolerancije, agresije, primitivizma, pokušaja obračuna sa ljudima koji drugačije misle – rekao je Đukanović.

Ocjenjuje da su ne samo u Crnoj Gori već u regionu u cjelini još živa dva pogleda na budućnost regiona – jedan je onaj kojeg personifikuje dosadašnji sastav vlasti u Crnoj Gori, kao manje-više u svim državama regiona, koji budućnost vidi u evropskom sistemu vrednosti u evropskim i evroatlantskim integracijama.

– Nasuprot tome je kao što vidimo još uvijek vrlo živahan onaj nacionalizam iz 90-ih godina, koji je u novim okolnostima, zahvaljući novim podsticajima probuđen i koji sad pokušava da okrene točak istorije unatrag – rekao je Đukanović.

Na pitanje može li to, on je odgovorio da misli da ne može.

– Kada je u pitanju formiranje vlade, Đukanović je rekao „da ćemo uskoro prisustvovati raspletu i da ćemo od onih koji će raspolagati 41 mandatom u parlamentu dobiti njihovu ponudu za formiranje vlade“.

Na pitanje da li će to biti tri do sada opozicione koalicije on je odgovorio da postoje najave da će to biti ove tri opozicione koalicije, ali dosta su udaljeni njihovi programi i ako postoji nešto što ih zbližava to je želja da smjene DPS.

Na pitanje da li će učestvovati u tome, on je dogovorio.

– Ne, zašto bi učestvovali. Ja sam tu gdje sam, vrlo čvrsto uvjeren u ispravnost svojih političkih stavova – rekao je Đukanović