Brnabić: Srbija nije uticala na izbore u Crnoj Gori

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je večeras da se Srbija ni na koji način ne miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore i da ni na koji način nije uticala na izborni proces u Crnoj Gori.

Ona je povodom ocjena koje je iznio predsjednik Crne Gore i DPS-a Milo Đukanović o Srbiji i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, navela da je riječ o pokušaju političke obmane „koju Đukanović koristi kako bi objasnio uzroke izbornog rezultata njegove stranke“, prenose beogradski mediji.

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u proteklih osam godina manje puta pomenuo Crnu Goru i Mila Đukanovića nego što je Đukanović samo u ovom jednom intervjuu pomenuo Srbiju i predsednika Vučića, i to svaki put, kao i toliko puta ranije, u negativnom kontekstu“, istakla je Brnabićeva.

Ona je dodala da niko ne može da ospori činjenicu da se Srbija ni na koji način ne miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore i ni na koji način nije uticala na izborni proces u Crnoj Gori.

„Nema govora o tome da je Crna Gora na bilo koji način ugrožena od Srbije i više je nego jasno da je Đukanović zarobljen u političkim frazama koje je godinama koristio kako bi lažnim pričama o ugroženosti Crne Gore sticao političke poene umesto da se fokusira na stvarne potrebe i probleme svojih građana“, rekla je Brnabićeva.

Ona je istakla da Srbija želi najbolje moguće odnose sa Crnom Gorom i svim zemljama u regionu.

„Posvećeni smo izgradnji stabilnog, povezanog i sigurnog Balkana. Upravo je to razlog zbog kojeg je predsednik Vučić pokrenuo inicijativu `malog Šengena` kako bi zemlje regiona ekonomski sarađivale u interesu svih građana. To je najbolja odbrana od svih politika i političara koji ne mogu da iskorače iz 90-ih godina prošlog veka“, rekla je Brnabićeva.

Prema njenim riječima, odnos prema ovoj inicijativi „koju, nažalost, Crna Gora do danas nije prihvatila, jasno oslikava ko je posvećen pitanjima zajedničke budućnosti, a ko svoju političku poziciju gradi na problemima iz prošlosti“.

„Srbija spremno pruža ruku svakoj ideji koja će dovesti do poboljšanja životnog standarda, otvaranja novih radnih mesta, izgradnji izvesnije i sigurnije budućnosti za sve građane ovog našeg dela Evrope, u nadi da ćemo svi vrlo brzo postati članovi EU. To je ono što želim da poručim Đukanoviću, građanima Crne Gore i građanima Srbije“, naglasila je Brnabićeva.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ocijenio je večeras da od donošenja Zakona o slobodi veroispovesti, od decembra prošle godine, postoji, kako je rekao, jaka medijsko-politička agresija iz Beograda prema Crnoj Gori i to „od svih“.

„Predsjednik Vučić i aktuelna državna politika Srbije pokazali su dvije vrlo problematične intencije. Prva je da žele da se miješaju u unutrašnji politički život drugih država, a drugi je da se miješaju na način da pokušavaju da revitalizuju politiku velikosrpskog nacionalizma u regionu. I jedno i drugo je veoma pogrešno i veoma pogubno“, rekao je Đukanović za „NJuzmaks Adrija“.