Milivojević zatražio više novca za obnovu Saborne crkve, povratak i projekte u povratničkim naseljima

Zamijenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević izrazio je zadovoljstvo što se na vrijeme donosi budžet grada, ali je zatražio i više sredstava za pitanja koja su važna za srpsku zajednicu u Mostaru.

“Izrazio bih zadovoljstvo za veća izdvajanja za kulturu, jer je Mostar uvijek bio kulturni centar, ali bih i izrazio žaljenje jer nemamo podsticaja za obnovu porušene privatne imovine i nemamo programe za održivi povratak a znamo da je to osjetljiva populacija i ako se ne desi značajnija obnova neće biti više mogućnosti za povratak. Sa druge strane oni koji su se vratili ako nemamo značajne podsticaje neće se zadržati”, rekao je Milivojević.

Milivojević je skrenuo pažnju na značaj Saborne crkve i podsjetio da je to jedini veći vjerski objekat u BiH koji nije obnovljen.

Za Sabornu crkvu je u budžetu planirano 50.000 maraka, a Milivojević je zatražio 100.000 maraka.

Izrazio je žaljenje jer nisu usvojene njegove ideje za početak radova na kanalizacionom sistemu u Ortiješu i vodovodu u naselju Lakševine. Podsjetio je i da su prenesena u narednu godinu sredstva za vodovod u Željuši ali nije urađeno ništa na tom projektu jer nema kvalitetne projektne dokumentacije.

Milivojević je zatražio da se u budžet uvrste sredstva za izradu projektne dokumentacije za tri spomenuta projekta.

 

Prethodni članakMostar napokon dobija budžet na vrijeme; Više sredstava za porodilje, vrtiće, škole, kulturu…
Naredni članakVeliki skok novozaraženh u Mostaru