Milivojević: Poslije rata u Mostaru je bilo više nade nego danas

Odnosi među narodima u Mostaru i samom Hercegovačko-neretvanskom kantonu danas su više narušeni nego prije deset godina. Ljudi su ovdje nakon rata imali više nada i entuzijazma nego što imaju trenutno, rekao je zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević.
Naglasio je da je odluka kojom je zabranjena ćirilica na mostarskim ulicama pokazala da najviša pravna akta ne veže za Srbe u tom dijelu BiH.
– Samo pripadnici srpskog naroda koji žive, rade, misle i pričaju po mjerama nekih drugih nacionalnih stranaka ovdje su dobrodošli i mogu da zauzmu ključne pozicije. To je poražavajuće jer oni ne zastupaju interese Srba – rekao je Milivojević i dodao da u BiH, kada vlast ne želi da riješi ključne probleme, osniva komisije, što potvrđuje i ona koja je zadužena za povratnike.
Na pitanje koja je poruka Gradskog vijeća poslana odlukom kojom nije dozvoljena ćirilica na mostarskim ulicama, Milivjević kaže da to jednostavno pokazuje da, kada su u pitanju Srbi u FBiH, odnosno u ovom slučaju u Mostaru, onda ne mora biti poštovan Ustav i zakon.

-Ta odluka je antiustavna i pokazuje koliko Mostar radi na multietničnosti i multikulturalnosti. Tom odlukom onemogućeno je Srbima da baštine svoju tradiciju, kulturu i jezik. Ovdje postoji samo paušalno zalaganje za multikulturalnost i pravljenje šarolike nacionalne slike, a nema želje da kroz odluke i poteze to bude i ostvareno. Srbima je poslata poruka da nemaju pravo da njeguju svoju kulturu i jezik, nego da treba da se prilagođavaju i baštine nečije druge vrijednosti, kaže Miloiviojević.

Milivojević kaže da su Srbi diskriminisani u cijelom Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

-Nisu diskriminisani oni pripadnici srpskog naroda koji žive, rade, misle i pričaju po mjerama nekih drugih nacionalnih stranaka. Oni su dobrodošli. Oni mogu da zauzmu određene pozicije u gradskim upravama, skupštinama i vladama. Pa i sada imamo primjer da je zadovoljena ta zakonska regulativa, jer je nakon devet godina izabrana Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona u kojoj je i Srbin, a bojim se da će upravo sa njim biti isto kao i sa njegovim prethodnikom. On je iz reda bošnjačkih stranaka. Bošnjaci ili Hrvati podržavaju nekog svog Srbina, koji zauzvrat treba da slijepo radi i vjeruje onome što oni kažu. Kada imate takve ljude na tim funkcijama sve se odrazi i na niže nivoe, kaže Milivojević.

Da bi se konačno ovakva praksa promijenila, Milivojević kaže da je potrebno samo raditi onako kako se priča i prezentuje kada  dođu neki stranci i zvaničnici.

-U takvim slučajevima, kada dođu ti zvaničnici, često se zapitam da li je Mostar grad u kojem Srbi žive?! Dakle, jedno se priča, drugo se radi. Izlaz iz svega bio bi da stvarno počne da se priča i razgovara sa ljudima koji predstavljaju i istinski se zalažu za prava svog naroda, a pri tome ne ugrožavaju ničija druga. Trenutno se razgovara sa sa onima kojima su lični interesi iznad svega i dok je tako za narod ovdje neće biti budućnosti, kaže Milivojević.

 

Prethodni članakBUHAČ UČESTVOVALA NA PROSLAVI DANA OPŠTINE NEUM
Naredni članakU Mostaru uznemirujući plakati: “Najluđa noć na kostima Bošnjaka”