BUHAČ UČESTVOVALA NA PROSLAVI DANA OPŠTINE NEUM

Na svečanoj sjednici Opštinskog vijeća Neuma održanoj povodom Dana Opštine, prisutnima se danas obratila i premijerka Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač, poručivši da Vlada smješta turizam među jednu od ključnih, strateških tačaka razvojnog puta kantona.

– Neum, kao jedini bosanskohercegovački grad na obali i kao kantonalni izlaz na Jadran, sa svojim kristalno čistim morem, ugodnom mediteranskom klimom i srdačnim stanovništvom, ima izrazito veliki turistički potencijal. Mi smo te činjenice itekako svjesni, a koristim i ovu priliku jasno reći da ćemo, kao Vlada, učiniti sve kako bi Neum zaista bio cjelogodišnja turistička destinacija, sa svim svojim kapacitetima koji moraju biti iskorišteni u punini. Već u svojim prvim nastupima naglasila sam da će jedan od naših primarnih ciljeva biti donošenje Strategije razvoja turizma. To je dokument koji će voditi afirmaciji HNK-a kao višednevne, multiodredišne turističke ponude, usmjerene na prirodno i kulturno naslijeđe i niz turističkih grana za koje imamo direktan potencijal i objektivnu komparativnu prednost u odnosu na druge prostore – rekla je Buhač, dodavši da će Vlada, kroz tu strategiju, težiti identifikovanju ključnih sportsko-rekreacijskih, prirodnih i kulturnih sadržaja te druge turističke infrastrukture čije će uređenje i izgradnju podržati kao preduslove za dalji razvoj.

– Radićemo na transformaciji turističke zajednice i završetku uspostavljanja opštinskih i gradskih turističkih zajednica kao važnih nositelja turističkog napretka i promocije destinacije. Sigurna sam da ćemo, u zajedništvu sa gradskim i opštinskim vlastima, ali i višim zakonodavnim i izvršnim nivoima, znati odgovoriti na izazove koji su pred nama – zaključila je premijerka, s kojom su u Neumu bili i ministar unutrašnjih poslova Marijo Marić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mario Jurica i ministar za pitanja boraca Đuro Prkačin.

 

Prethodni članakVučić: Čeka nas još gora godina, mislim i na RS
Naredni članakMilivojević: Poslije rata u Mostaru je bilo više nade nego danas