MILIVOJEVIĆ: OČEKUJEM DA AMANDMANI NA USTAV HNK DOŽIVE I SUŠTINSKU REALIZACIJU

Potpredsjednik Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević pozdravio je današnje usvajanje amandmana na Ustav Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) kojima je konačno obezbjeđeno da Srbi budu konstitutivni u HNK i izrazio nadu da će ovi amandmani doživjeti i suštinsku realizaciju.

”Očekujem da sve promjene koje treba da isprate izmjene Ustava HNK nećemo čekati ovoliko dugo koliko smo čekali donošenje amandman na Ustav HNK. Nadam se da će sve što je Ustavom zagarantovano za svakog građanina i pojedinca biti i sprovedeno u djelo, te da će i Srbi imati sva prava kao i druga dva naroda koja su im, nažalost, do sada u velikom segmentu bila osporavana”, izjavio je Milivojević komentarišući današnje usvajanje amandmana na Ustav HNK na Skupštini HNK kojima je omogućena konstitutivnost Srba u ovom kantonu.

Milivojević, koji je i predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Mostar očekuje da će svi narodi i građani kroz svoje legitimno predstavljanje da ostvare svoju punu jezičku, nacionalnu, vjersku i društvenu potrebu.

”Ne ocjenjujući trenutak u kojem su doneseni amandmani na Ustav HNK, mogu samo da poželim da sva druga otvorena pitanja za svaki narod i svakog građanina ove zemlje budu ubuduće mnogo brže rješavana. SNSD će u tom rješavanju uložiti sav svoj kapacitet i nastaviti sa zalaganjem kako bi maksimalno doprinio svim ovakvim odlukama. Samo zajednica ravnopravnog pojedinca sa svim Ustavom zagarantovanim pravima može u konačnici dovesti do istinskog građanskog društva izgrađenog, u ovom trenutku, na konceptu ravnopravnih i legitimno predstavljenih naroda”, ističe Milivojević.

Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona usvojila je danas amandmane na Ustav Hercegovačko-neretvanskog kantona kojima se osigurava konstitutivnost srpskog naroda, ravnopravna upotreba jezika i pisama.

 

Prethodni članakBošnjaci Nevesinja: Pozivamo naše komšije da jačamo naše dobrosusjedske odnose i zajedno osudimo ovaj necivilizacijski čin
Naredni članakNEUM PUN KAO ŠIPAK: Trenutno odmara oko 15 000 turista