Milinković: Sabornost uslov opstanka Srpske

Odbrana i opstanak Republike Srpske bili su, jesu i biće uslovljeni jedinstvom svih relevantnih političkih faktora čije je sjedište na teritoriji Republike Srpske, poručio je načelnik opštine Gacko Ognjen Milinković.

“Upravo to je razlog zašto su danas sabornost i jedinstvo nasušno potrebni, kao što je to bio slučaj početkom devedestih. I nije ovdje samo riječ o nametnutoj `Inckovoj odluci`, već o čitavom repertoaru ataka na Republiku Srpsku, bilo da oni dolaze iz Federacije BiH ili iz onih centara moći koji BiH tretiraju onako kao što su to činili 1908. godine”, navodi se u saopštenju iz kabineta načelnika opštine Gacko Ognjena Milinkovića dostavljenom Srni.

Milinković je, reagujući na najnoviji istup bivšeg predsjednika SDS-a Vukote Govedarice, poručio da sabornost i jedinstvo svakako ne znače da u stranačkom pogledu sada neko treba da prestane da bude ono što je bio i što jeste.

On je dodao da ova dva pojma znače da postoji zajedništvo oko minimuma vitalnog nacionalnog interesa crpskog naroda sa ove strane Drine, a to je opstanak Republike Srpske.

“U tom kontekstu nisu mi do kraja jasni najnoviji istupi gospodina Govedarice. Ne znam da li je njemu poznato da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik iznio ideju koncentracione vlade koja bi ojačala poziciju Republike Srpske. Mislim da je sada pravi trenutak da se Govedarici ukaže na podršku koju su odbrani Republike Srpske pružile Rusija i Kina, dvije stalne članice Savjeta bezbjednosti – što upućuje koliko se ovdje radi o uskostranačkom interesu Dodika i SNSD–a, a koliko o prepoznavanju istorijskog trenutka i potrebe da se u ovom času stane uz srpski narod”, kaže Milinković.

On smatra da Govedarica treba da nauči da razlikuje dnevnopolitički interes od nacionalnog, te da u opoziciji postoji veliki broj ljudi koji prepoznaju nacionalni interes i koji su spremni da svojim političkim kredibilitetom stanu u njegovu odbranu.

“Govedarica, nažalost, nije jedan od njih, što pokazuje svojim dugogodišnjim političkim djelovanjem. Ne znam šta se krije iza Govedaričinog pokušaja da se naruši srpsko jedinstvo, ali znam da su protivnici opstanka Republike Srpske spremni da nađu i da iskoriste svaku pukotinu u srpskom političkom bloku”, navodi se u saopštenju.

Bivši predsjednik SDS-a Vukota Govedarica napisao je na svom “Fejsbuk” profilu da vlast “srpsko političko jedinstvo sa namjerom interpretira u kontekstu zajedništva i sabornosti jer je to idealna prilika da se ponište sve razlike između opozicije i vlasti i ubije svaka nada da Republika Srpska može biti mnogo drugačija”.

“Dakle, političko jedinstvo ne postoji. Postoji samo usaglašen stav po pitanju nametnute Inckove odluke. I ništa više”, naveo je Govedarica.

Prethodni članakĆURIĆ OBIŠAO GRAD: Namjera je da utvrdimo šta je sve potrebno uraditi da bi grad bio ljepši
Naredni članakKordić najavio radove u Centru 2